19 srpna 2010

FX Update - 19.08 - Trhy přes noc ve strnulém stavu, ale Asie zaznamenala výprodej JPY

Noční seance byla pro měny poměrně stabilní, zejména její severoamerická část, jelikož nebyla zveřejněna žádná data, která by měla vliv na aktivitu. Většina dění se omezovala na vlivy fúzí a akvizic na AUDCAD, přičemž pozornost na sebe upoutalo nepřátelské převzetí kanadské firmy Potash společností BHP.

Během evropského obchodování stojí za povšimnutí zpráva ze zápisu ze zasedání BoE, v níž se uvádí, že hlasování skončilo výsledkem 8:1 ve prospěch zachování stávajících sazeb. Člen Výboru pro měnovou politiku A. Sentance byl znovu osamělým jestřábem, ale co je možná ještě pozoruhodnější, žádný z členů nehlasoval pro další opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. GBP v důsledku toho trochu posílila a to stačilo také ke zpevnění EUR, i když oba pohyby se ukázaly jako dočasné.

USDJPY se i nadále vznáší nad hranicí 85,0 a veškeré zraky se upínají k chystanému setkání představitelů. Spekulace o dalším kvantitativním uvolňování ze strany BOJ vyvolaly vzrušení na asijských trzích, kde místní noviny Sankei napsaly, že BOJ by mohla zvýšit nabídku likvidity prostřednictvím „nových operací, jejichž účelem je zajistit financování“, které byly poprvé zahájeny loni v prosinci a nabídka dosahovala 20 bil. jenů. Teď se hovoří o dalších 10 bil. jenů s možností prodloužení až na 6 měsíců (oproti původním třem). Dopoledne se šířily neověřené zprávy o tom, že v 5 hod. GMT proběhne mimořádné zasedání BOJ, které bude předcházet pondělnímu setkání premiéra Kana s guvernérem Shirakawou.

Dnešní kalendář toho obsahuje více – v Evropě začínáme zveřejněním cen výrobců v Německu, údaji o norském HDP za 2. čtvrtletí a čísly o maloobchodních tržbách a stavu veřejných financí ve VB. Seanci uzavřou výsledky švýcarského průzkumu ZEW a pak se přesuneme za oceán, kde budou zveřejněny údaje o velkoobchodních tržbách v Kanadě a předstihové ukazatele, dále také týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a index philadelphského Fedu za srpen a předstihové ukazatele za červenec.

0 komentářů: