24 srpna 2010

FX Update - 24.08 - EUR je v nevýhodě, data ukazují na zpomalení v Evropě

Údaje z USA ve včerejším obchodování příliš aktivity nerozdmýchaly, a tak bylo na evropských údajích, aby vytýčily směr. Data indexu PMI v eurozóně se pro srpen o něco málo zmírnila oproti předchozímu měsíci a obecně byla pod prognózami, i když sektor služeb v Německu i v eurozóně byl o něco optimističtější (u obou zemí nad očekáváním, ale při srovnání s červencovými údaji smíšená). Následkem toho EUR kleslo, ale stále se drželo v relativně úzkém pásmu a náladě nepomohlo ani opětovné varování agentury Moody’s, že evropské rozpočtové škrty budou mít negativní dopad na růst a úvěrový rating.
Pokud jde o zveřejněné údaje z USA, index aktivity chicagského Fedu o něco málo předčil prognózu (beze změn oproti očekávanému výsledku -0,1), ale nestačilo to, aby byla Wall Street i přes silné zisky na začátku dne ušetřena třetího dne ztrát za sebou.
GBP čelila určitým prodejním tlakům po článku v britských Timesech, kde se člen bankovní rady Bank of England Martin Weale nechal slyšet, že Velké Británii hrozí druhá recese. Libra spadla na 200denní klouzavý průměr na úrovni 1,5475, ale brzy se přes tuto překážku dostala. Vývoj libry měl negativní dopad na jiné rizikové měny, které uzavřely ranní seanci poklesem. Nicméně po obratu na šanghajské burze zpět do kladných čísel se již brzy odpoledne některé páry vrátily zpět na otevírací hodnoty, i když to vypadalo, že ke konci seance dosáhnou svého vrcholu. USDJPY vypadá připoutaný k hodnotě 85,0, a tak páry s JPY zpočátku zamířily dolů, přičemž EURJPY se dostal na téměř 9leté minimum.
Během evropské seance budou zveřejněny poslední údaje o HDP v Německu za 2. čtvrtletí, které by měly potvrdit, že Německo zůstává ekonomickým tahounem Evropy. Evropská makrodata doplní údaje Britské bankovní asociace o půjčkách na bydlení a nových průmyslových objednávkách v eurozóně, na počátku severoamerické seance pak přibudou maloobchodní tržby v Kanadě a následně údaje o prodeji existujících domů v USA a index richmondského Fedu. Později budou také zveřejněna čísla o spotřebitelské důvěře ABC, která, zdá se, se již celou věčnost drží kolem mínus 40-50 bodů. Celkově to nevypadá, že by cokoli z očekávaných dat mohlo pozitivně překvapit a aktuální trend nepříliš povzbudivých čísel z USA bude nejspíše pokračovat. Všimněte si také aukce 2letých dluhopisů ve výši 37 mld., která je první etapou z celkové nabídky 102 mld. USD, kterou Fed přichystal pro následující tři dny.

0 komentářů: