12 dubna 2011

Nejistota roste, hospodářské výsledky společnosti Alcoa splnily očekávání

Evropské akciové trhy otevřou v úterý níže, a to po výrazném poklesu v Asii, jehož příčinou byla skutečnost, že Mezinárodní měnový fond snížil svou prognózu pro USA a Japonsko, a zpráva společnosti TEPCO o tom, že uvolněná radiace by mohla překonat úrovně z Černobylu.


Situace v Japonsku se neustále vyvíjí a tamní agentura pro jadernou energii nyní zvýšila úroveň závažnosti krize na stupeň 7, což je nejvyšší možná úroveň. Mezi investory narůstá nejistota, protože každý z nich se snaží odhadnout nadcházející dopad japonského dodavatelského řetězce na globální ekonomiku. Tento dopad by mohl zkreslit celkový obraz hospodářských výsledků ve druhém čtvrtletí, protože zpoždění a nižší produkce v důsledku nedostatku komponent by mohly uškodit firemním ziskům.

Výsledkovou sezónu zahájila včera společnost Alcoa, která za první čtvrtletí oznámila zisk na akcii ve výši 0,28 USD ve srovnání s 0,27 USD předpokládanými analytiky. Výnosy společnosti dosáhly 5,96 mld. USD oproti odhadovaným 6,08 mld. USD. Investoři byli těmito výsledky trochu zklamaní a akcie v transakcích realizovaných po zavření trhů klesly o 3,2 %. Největšími problémy, kterým společnost čelí, jsou slabší americký dolar a vyšší vstupní náklady, pokud jde o energie a suroviny.

Futures na index FTSE 100 jsou momentálně před zahájením obchodování na burze o 0,5 % níže. Dnešní zveřejněné údaje investorům přinesou britský index spotřebitelských cen a jádrový index spotřebitelských cen za březen (08:00 GMT), očekávané meziroční hodnoty jsou 4,4 % a 3,3 %, v tomto pořadí. Zároveň s indexem spotřebitelských cen bude zveřejněn také britský index maloobchodních cen za březen, podle očekávání by měl dosáhnout 5,5 % meziročně. Údaje budou mít spíše tendenci překvapit směrem nahoru, tj. poukázat na vyšší inflaci, než jakou trh očekává, a tudíž signalizovat další tlak na ceny v britském hospodářství. Dále budou zveřejněny výsledky německého průzkumu ZEW za duben (09:00 GMT), očekává se 85,2 (aktuální situace) a 11,3 (ekonomický sentiment), což je oproti březnu mírný pokles, ale stále jsou to velmi vysoké úrovně, nejvyšší od roku 2007; v konečném výsledku tedy sentiment investorů v Německu zůstává pozitivní a robustní.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: