20 dubna 2011

Ropa čelí nejistotám

Washington a Saúdská Arábie, světový líder v produkci ropy, sdílejí stejný názor na produkci ropy. Obě velmoci jsou přesvědčené, že jeho dodávky na trh jsou dostatečné a zvyšovat těžební kvóty není zapotřebí. Prezident Barack Obama včera dokonce prohlásil, že nynější ceny ropy jsou dílem spekulantů, kteří vyhnaly cenu barelu až na $125.


Francie, snažící se prosadit regulaci, která se týka obchodování s komoditami jako jednu z hlavních priorit předsednictví G20, je podobného názoru.

Jak se odrazí stanovisko Washingtonu a Saúdské Arábie v kombinaci s globálním oživením spotřeby, politickými nepokoji a následným rizikem přerušení dodávek? Poskytnou tyto události během druhého čtvrtletí 2011 cenám ropy podporu nebo ne? Čtěte makroekonomický výhled Saxo Bank

Během ledna cena surové ropy rostla souběžně s akciovými trhy a prognózami zvýšené poptávky, avšak poté, co vypukli nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe, její růst ještě nabral na rychlosti. Pokud by však cena ropy zůstala po delší dobu na zvýšené úrovni přesahující 100 USD, pak už nelze přehlížet vliv, jaký to bude mít na spotřebu a růst: v roce 2008 vysoké ceny ropy bezpochyby pomohly odstartovat následnou recesi. V průběhu roku 2008 se ropa WTI po dobu sedmi měsíců obchodovala na ceně přesahující 100 USD a během této doby v průměru dosahovala téměř 120 USD.

Míra dopadu vyšších cen ropy na jednotlivé země se liší, ale např. v USA se má obecně za to, že 10% nárůst cen ropy způsobuje pouze 0,2% pokles HDP.

Očekávaní Saxo Bank ohledně ropy

• Celkové globální oživení spotřeby spolu s politickými nepokoji a následným rizikem přerušení dodávek poskytnou během druhého čtvrtletí cenám ropy podporu.

• Riziko směrem dolů pochází primárně od investorů jako takových, protože spekulativní dlouhé pozice u ropy WTI, které během března dosáhly rekordních 300 mil. barelů, s sebou nesou riziko korekce, jaké jsme byli svědkem už po zemětřesení v Japonsku. V případě nepravděpodobné události, že by investoři snížili riziko, by návrat k normálním úrovním mohl vyústit v pokles ceny o 10 až 15 USD.

• Poptávka po energiích a zejména po ropě poroste podle našeho názoru rychleji než nabídka.

• Domníváme se, že nedávný cenový šok u cen ropy bude sice mít jistý dopad na hospodářský růst, ten však nebude natolik silný, aby vykolejil očekávaný růst roku 2011.
Doporučení
• V tomto základním scénáři by podle našeho názoru investoři měli zvýšit své expozice vůči akciím v energetice a snížit své expozice vůči akciím v sektoru volného spotřebního zboží (zejména v automobilovém průmyslu).

Vývoj ceny ropy a futures kontraktů (od 18.dubna 2011)

• Cena ropy Brent, která se považuje za světové měřítko cen ropy, se tento měsíc vyšplhala na dva a půl roční maxima - $127.02 za barel.

• V uterý se futures kontrakt June Brent na londýnské futures burze klesl o 45 centů na $121.16 za barel.

• Nymex May West Texas Intermediate stoupnul o 53 centů na $107.65 za barel. Nymex May kontrakt expiroval v uterý na konci pracovního dne.

• Aktivní Nymex June WTI kontrakt stoupnul o 44 centů na $108.13 za barel.

ZJISTĚTE O VÝVOJI CEN ROPY A O GLOBÁLNÍCH TRZÍCH VÍCE. ZÍSKEJTE KOMPLETNÍ MAKROEKONOMICKÝ VÝHLED SAXO BANK PRO 2.ČTVRTLETÍ ROKU 2011

0 komentářů: