01 prosince 2011

1.12.Po intervenční bouři zavládl mezi měnami klid, navzdory slabým výsledkům PMI v Číně

Andrew Robinson, Forex Market Startegist, Saxo Bank

Začátek nového měsíce přivál ve čtvrtek obvyklou vlnu údajů o indexech nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu z celého světa. Nejvíce pozornosti se upíralo na Čínu, kde jsme se po slabém bleskovém odhadu HSBC z minulého týdne a včerejších zvěstech asijského trhu o bledých „oficiálních“ číslech konečně dočkali obou verzí PMI, tedy oficiální i HSBC.

Oficiální údaj nakonec vykázal slabý výsledek s poklesem na 49,0 bodů, což znamená poprvé od ledna 2009 propad pod padesátibodovou hranici mezi kontrakcí a expanzí, když hlavní výrobní index klesl na cyklické minimum a nové exportní objednávky již druhý měsíc po sobě zůstaly pod hranicí 50 bodů.

Trhy na tyto údaje nijak přehnaně nereagovaly, a pokud ano, spíše jistou úlevou, že se nepotvrdily hrozivé zvěsti ze včerejška o číslech pod úrovní 48 bodů. Úleva ovšem netrvala dlouho, neboť index HSBC PMI zažil skluz až na 47,7 bodů (bleskový odhad byl 48,0) a chuť k riziku začala opadat, přičemž dopad výprodeje rizikových aktiv odnesl AUD. Pár AUDUSD se krátce poté propadl pod 1,02.

Další zveřejňovaná data se zaměřila na Austrálii, jejíž index PMI pokračoval druhý měsíc za sebou v odrazu vzhůru, když posílil ze 47,4 na stávajících 47,8, nicméně stále ještě se nachází v hlubinách kontrakce.

Z jednotlivých komponentů pak hlavní výrobní index vykázal nárůst o 3,7 bodu, export o 6,4 bodu, nové objednávky o 1,2 bodu a stav zásob o 3,5 bodu. Ostatní údaje byly zklamáním – maloobchodní tržby vzrostly meziměsíčně o pouhé 0,2 % po zisku 0,4 % v září a 0,6 % v srpnu.

To naznačuje, že australští spotřebitelé s přihlédnutím k nejistým globálním i domácím vyhlídkám drží své výdaje na uzdě. Stavební povolení zaznamenala v říjnu naprostý propad, meziměsíčně o 10,7 % a meziročně o 29,8 %, přičemž pokles zaznamenal také klíčový segment povolení pro soukromou bytovou výstavbu.

Dvojitá pohroma spočívající v tom, že hlavní centrální banky nabídly rozsáhlé a levné úvěrování v USD a že Čína snížila své požadavky na poměr rezerv o dalších 50 bazických bodů, včera během evropské seance výrazně povzbudila chuť k riziku. Centrální banky z USA, Evropy, Velké Británie, Japonska a Švýcarska osekaly náklady na swapové transakce v USD o 50 bazických bodů ve snaze usnadnit financování v rámci globálního finančního systému.

Načasování snížení požadovaného poměru rezerv čínských bank by mohlo ukazovat na koordinovanou snahu, ovšem někteří analytici se domnívají, že skutečným důvodem mohla být snaha předejít dopadům dnešního očekávaného velmi slabého indexu nákupních manažerů.

Tento krok odsunul obavy související s vývojem v EU do pozadí a akcie zažívaly velký den, když obvyklou volatilitu přicházející s koncem týdne překonaly předchozí pohyby na trhu.

To vše završují data přicházející z USA, která vyznívají příznivě především z důvodu čísel týkajících se změny zaměstnanosti v soukromém sektoru ADP, která předcházejí páteční počty pracovních míst mimo zemědělství a, která zaznamenala nejvyšší nárůst od února.

Také chicagský index nákupních manažerů (PMI) překonal očekávání, když vzrostl na 62,6 bodů z předchozích 58,4 bodů, přičemž původní očekávání předpokládala 58,5 bodů, a také index NAPM – Milwaukee posílil na 56,7 bodů z předchozích 55,5 bodů. Také říjnové rozjednané prodeje domů meziměsíčně posílily o +10,4 % po poklesu o 4,6 % vykázaném v předchozím měsíci.

Kombinovaný účinek kroků přijatých centrálními bankami a zveřejněných ekonomických dat měl z následek úctyhodné posilování na Wall Streetu, kde DJIA posílil o 4,24 %, S&P o 4,33 % a Nasdaq o 4,17 %. Tento trend se odrazil také na asijských burzách, na kterých vedl index Hang Seng, který posílil o více než 5 %, který byl v těsném závěru sledován téměř 4% posílením indexu Shanghai Composite a 2% nárůstem ostatních indexů.

0 komentářů: