18 listopadu 2009

18/11 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Akciove trhy sa potacali v priebehu vcerajsieho obchodovania medzi medzi ziskami a stratami, co bolo zapricinene rastom akcii producentov komodit a horsimi udajmi o priemyselnej produkcii v USA. Celkovo produkcia vzrastla len 0.1%, co bolo zapricinene prvym poklesom vyroby za posledne 4 mesiace.

- Spolocnosti Wal-Mart Stores a Exxon Mobil rastli potom ako Warren Buffett zverejnil nakup ich akcii.

- Akcie Caterpillar a ITT poklesli po tom ako boli zverejnene udaje o nizsej priemyslenej produkcii.

- Akcie Sprint Nextel (treti najvacsi mobilny operator v USA) rastli 13%, po tom ako spolocnost vyhlasila, ze splatila 1 mld. USD zo svojich dlhov v ramci „cistenia“ suvahy a poklese prijmov.

- Home Depot a Lowe’s Cos poklesli vzhladom na nizsie zisky z predaja.

- Akcie SunPower Corp. poklesli 19% po tom co spolocnost ohlasila, ze niektore produkcne naklady boli podcenene a zle zauctovane.

- Dnes budu zverejnene udaje o inflacii CPI a Core CPI (ocistene o potraviny a energie, ktore by mali byt o nieco nizsie ako su ocakavania).

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po prelomene hranice 1111 s cielom pri 1117. Stop pod 1109.


ROPA -
Aj napriek zverejneniu horsich udajov o priemyselnej produkcii a dalsich makroekonomickych dat v USA, komodity pocas vcerajsieho obchodovania rastli. Ropa sa posunula na vyssie urovne, co bolo zapricinene predpovedami o poklese zasob ropy v USA. Tieto udaje budu zverejnene zajtra.

- Dnes mame na ropu mierne negativny vyhlad. V priebehu dnesneho dna je mozne, ze bude na dennych maximach pod urovnou 80.00 USD/barel. Obchodovanie s ropou sa podla nasho nazoru moze posunut spat na urovne 78.50.

ZLATO-
Zlato bolo v poslednom obdobi posuvane az na historicke maxima okolo urovne 1142 USD/uncu hlavne slabnucim USD a spekulaciami.

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Je mozne, ze pre zlato bude tazke sa posunut cez uroven 1145 USD/uncu. Vidime riziko vacsej kratkodobej korekcie smerom k 1132 alebo az ku 1127.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 18.40 alebo po prelomeni hranice 18.30 s cielom na 18.20 USD/uncu.

EUR/USD -
Horsie zverejene vysledky a rastuca nezamestnanost ponukaju FED-u dost priestoru na ponechanie urokovych sadzieb na nizkych urovniach pocas dlhsieho obdobia.

- Zda sa, ze USD nedokaze najst dostatocnu podporu v negativnych spravach. Je to zapricinene spekulativnymi poziciami niektorych hracov. Trend jednoznacneho posunu EURUSD vyssie sa zda, ze vyprchava aspon nateraz. Na druhej strane nemozeme ocakavat vyrazny obrat vzhladom na stale zaujimavu poziciu USD ako Carry trade meny.

- Na EURUSD mame mierne negativny vyhlad. Ocakavame, ze EURUSD najde rezistenciu na urovni 1.4900-10 pred znovuotestovanim 1.4825 EURUSD. Stop nad 1.4950


EUR/CZK
- Posun na nizsie urovne je pre EURCZK stale limitovany. Dnes nebudu zverejnene ziadne makroekonomicke data.

- CZK sa obchoduje v uzkom pasme.

- Rezistencia je na 26.10 a podporna uroven na 25.301 EURCZK.

0 komentářů: