20 listopadu 2009

20/11 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank


AKCIE

Americke akciove trhy boli negativne ovplyvnene obavami, ze ich rast predbehol vyhliadky na ozivenie ekonomiky.

- Kedze buduci tyzden vo stvrtok je v USA Thanksgiving Day a v piatok sa burzy uzavru o 13.00 NY casu, je mozne ze investori budu uzatvarat svoje pozicie a realizovat zisky. Nasledne by sme mohli vidiet narast pred Vianocnymi sviatkami.

- Dnes neocakavame ziadne vyznamne data zo ziadnej zo stran Atlantiku.

- Zostavame pozitivne naladeni na rizikovejsie aktiva a nas ciel je S&P500 na urovni 1121.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1090 s cielom na 1102. Stop pod 1085.

ROPA
- Pocas vcerajsieho obchodovania sme boli svedkami poklesu zaujmu o rizikovejsie aktiva co bolo vyvolane vlnou znizovania ratingov a odhadovanymi horsimi vysledkami niektorych spolocnosti. Pokles na akciovych trhoch nasledne vyvolal pokles aj cien ropy.

- Pocas azijskeho obchodovania sa trhy mierne korigovali, co by malo pokracovat aj pocas obchodovania v Europe. Kedze dnes neocakavame vyznamnejsie makrodata, obchodovanie by malo by pokojne.

- Dnes mame na ropu mierne negativny vyhlad. Vidime priestor pre dalsi pokles. Rezistencna uroven sa nachadza na 78.65 USD/barel. Kratkodoby ciel pri obchodovani vidime na 76.00.


ZLATO-
Zlato sa posuva na vyssie urovne aj vdaka vyssiemu dopytu spotrebitelov v Cine. Cina bola jediny trh kde rastol dopyt po zlatych sperkoch v 3Q. Na druhej strane sa dopyt na tradicnych trhoch v Indii a na Strednom Vychode vyrazne prepadol.

- Na trhoch vidiet zaujimavu situaciu, ked akciove trhy ako aj ceny zlata rastu, co je velmi nezvycajne. Skor alebo neskor pride ku korekcii a my si myslime ze to budu akcie, ktore sa posunu na nizsie urovne.

- Dnesny vyhlad na zlato je neutralny.Vidime konsolidaciu v pasme 1140 -1150 USD/uncu.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je neutralny. Kratkodoba rezistencia je na urovni 18.60. V pripade posunu vyssie, by sme smerovali ku 18.80. Ak nie, tak obchodovanie by mohlo zostat v pasme 18.20-18.60 USD/uncu.

EUR/USD -
Celkovo sa pasmo, v ktorom sa obchoduje EURUSD ztensuje. Vzhladom na chybajuce makrodata by obchodovanie malo byt ovplyvnene len zaujmom/nezaujmom o rizikovejsie aktiva.

- Ani vsak horsia nalada na akciovych trh, by nemala pomoct USD vyrazne zhodnotit.

- Na EURUSD mame mierne negativny vyhlad. Ocakavane, ze narast by mal zostat na urovni 1.4935, alebo maximalne na 1.4975, pred poklesom ku 1.4845-50 EURUSD. Stop nad 1.5015.

0 komentářů: