17 prosince 2009

17/12 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Americke akciove trhy ukoncili obchodovanie zmiesane. Nalada investorov sa niesla v znameni neistoty spojenej s rastom urokovych sadzieb, lepsich vysledkov novych zacatych stavieb domov a stabilnej spotrebitelskej inflacie v USA.

- Producenti kovov a energii ako aj spolocnosti z financneho sektora rastli, co by mohlo zamenat, ze inflacia predstavuje riziko do buducna.

- Trh reagoval na vyssiu PPI (rast cien v priemysle) a zaroven protichodny komentar FED-u, ze ponecha urokove sadzby na nizkych urovniach pocas dostatocne dlheho obdobia.

- Dnes doporucujeme sledovat udaje o vyske ziadosti o podporu v nezamestnanosti (14:30 SEC) a tzv. Leading Indicators (16:00 SEC), ktore priamo ovplyvnia akciove trhy.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Abertis Infraest., Ahold, Akzo Nobel, Alcatel – Lucent, Alstom, ArcelorMittal, Banco Popular Es., Banco Santander, BBVA, Daimler.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatori): France Telecom, L‘Oréal.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5860 s cielom pri 5920. Stop pod 6835.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5280 s cielom na 5330. Stop pod 5260.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1104 s cielom na 1115. Stop pod 1099.


ROPA
- Ceny ropy poklesli ako reakcia na posilnujuci sa USD. Pokles bol vyssi ako narast zapricineny poklesom zasob ropy o 3689k versus ocakavany pokles o 2000k.

- Posilnujuci USD vyvolava mensi zaujem investorov o komodity ako ochranu pred inflaciou.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Odporucame predaje okolo urovne 72.50 s cielom na 71.00 USD/barel. Stop nad 73.25.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni ku 1135 s cielom na 1115 USD/uncu. Stop nad 1143.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 17.65 s cielom na 17.35 USD/uncu. Stop nad 17.80.

EUR/USD
- Vcerajsi komentar FOMC bol potvrdenim, ze FED sa stale riadi podla starych pravidiel. Stabilizacia v oblasti zamestnanosti a v bankovom a financnom sektore podporuje snahy FED-u o postupne stahovanie likvidity z obehu podla planu.

- FED vychadza z politiky prekonania financnej krizy, podpory rastu ekonomiky a minimalizacie inflacneho rizika.

- Vcerajsi komentar nenaznacil casovy horizont zacatia stahovania nadbytocnej likvidity, vyvratil vsak obavy z dlhodobeho znehodnotenia USD. Toto by mohlo znamenat zmenu trendu v EURUSD.

- EUR nepomohlo znizenie ratingu Grecka (Fitch nedavno, dnes v noci aj Standard & Poor) co znamena mensi zaujem investorov o aktiva v Grecku, menej kapitalu, drahsie uvery a zhorsujuce sa podmienky v ekonomike.

- EUR sa stava neatraktivne aj vdaka vyhlaseniam z Bruselu a z niektorych velky krajin EU o moznej pomoci Grecku v pripade potreby (Bail-out). To je fakt, ktory vytvara dalsi tlak na EUR.

- Na EURUSD mame negativny vyhlad. Doporucujeme predaje po zhodnoteni k urovni 1.4430-50 s dalsim posunom ku 1.43. Vyraznejsie zhodnotenie vidime len nad urovnou 1.4520.

0 komentářů: