18 prosince 2009

18/12 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY
- Americke akciove trhy ukoncili obchodovanie v cervenych cislach. Hlavnymi faktormi poklesu cien boli predaj akcii Citigroup Inc., horsie hospodarske vysledky spolocnosti FedEx Corp. a neocakavany narast ziadosti o podporu v nezamestnanosti v USA.

- Citigroup predava nove akcie aby ziskala dostatocne prostriedky na splatenie financnej pomoci od vlady. Vcerajsi predaj prebehol za vyrazne nizku cenu. Kedze predaj bol realizovany za nizsiu cenu ako US vlada zaplatila za akcie (pocas preberania kontroly a poskytovania pomoci), planovany predaj podielu vlady v Citigroup bol odlozeny o 90 dni.

- Akcie spolocnosti FedEx poklesli, ked horsie vysledky boli v ramci ocakavani analytikov. Spolocnost Fedex je „indikatorom“ ekonomickej aktivity po celom svete, kedze prepravuje vsetko od drobnych zasielok az po stroje. Horsie vysledky svedcia a mensej ekonomickej aktivite vo svete.

- Dnes nebudu zverejnene ziadne vyznamne udaje z USA, ale doporucujeme sledovat udaje o IFO (Index podnikatelskej aktivity) z GE o 10:00 SEC.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Deutsche Boerse, Fiat, Fortum, PPR, Reed Elsevier, Saipem, Vallourec.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatory): Abertis Infraest., Accor, Alcatel – Lucent, Alstom, ASML Holding, Banco Popular Es., Banco Santander, BBVA, ENI.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne negativny. Odporucame predaj okolo urovne 5834 s cielom pri 5775. Stop nad 5860.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne negativny. Odporucame pedaje po zhodnoteni smerom ku 5220 s cielom na 5176. Stop nad 5238.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 1102 s cielom na 1093. Stop nad 1106.

ROPA -
V poslednych dnoch ceny ropy poklesli ako reakcia na posilnujuci sa USD, ktory vyvolava mensi zaujem investorov o komodity ako ochrana pred inflaciou.

- Na druhej strane vcerajsi narast bol zapricineny lepsimi vyhliadkami US ekonomiky a vacsim poklesom oficialnych zasob ropy.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Odporucame predaje okolo urovne 73.00 s cielom na 71.00 USD/barel. Stop nad 73.70.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 1116 s cielom na 1098 USD/uncu. Stop nad 1122.

ZLATO – vyhlad 2010-2014-
Ako hlavny faktor poklesu cien zlata vidime vyrazne posilnenie USD. Kedze zlato, podobne ako aj ostatne komodity sa ocenuje v USD, tak sa rast USD automaticky premietol do poklesu cien.

- Je to dane takisto aj dalsimi faktormi ako mensi zaujem investorov o zlato a komodity ako ochrany pred inflaciou.

- Rast cien zlata do roku 2014 na uroven 1500 USD/uncu moze byt realny, ak by USA zaznamenali vyssiu inflaciu, ktora by viedla k znehodnoteniu USD a vyraznemu rastu cien. Toto nemusi byt az take nepravdepodobne vzhladom na obrovsky objem USD, ktory bol „napumpovany“ do ekonomiky v podobe zachrannych balickov.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 17.50 s cielom na 17.10 USD/uncu. Stop nad 17.70.

EUR/USD
- EURUSD je stale ovplyvnene posilnovanim USD. EUR nepomaha situacia spojena s rozpoctovymi problemami Grecka.

- Zaujimavy vyvoj je medzi EURCHF. V Eurozone je velky prebytok likvidity po nedavnom 12-mesacnom tendri ECB co tlaci urokove sadzby na nizsie urovne. Nasledne investori predavaju EUR a nakupuju CHF, co vyvolava tlak na zhodnotenie CHF. SNB zatial nezasiahla, ale je zaujimave sledovat tento vyvoj. Z kratkodobeho hladiska long EURCHF moze byt zaujimavy obchod, dlhodobo sme vsak naladeny na short EURCHF.

- Na EURUSD mame mierne negativny vyhlad. Mozeme vidiet posun na 1.4410, s moznostou dalsej korekcie ku 1.4480 pred dalsim prepadom nizsie. Cielovu uroven vidime na 1.4300 EURUSD.

0 komentářů: