21 prosince 2009

21/12 Ekonomický komentár "Kúp, predaj, podrž"

Pripravil Martin Kadlec, Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Americke akciove trhy zaznamenali vyrazny prepad pocas minulotyzdnoveho obchodovania. Hlavnymi pricinami boli predaj akci Citigroup Inc. s diskontom a predpokladany pokles ziskovosti spolocnosti Best Buy Co. a Fedex Corp. Na druhej strane vyssie ako ocakavane prijmy spolocnosti Oracle Corp. and lepsia predpoved pre Research In Motion Ltd. pomohli tlmit tento prepad.

- Niektore banky zacali predcasne splacat vladnu pomoc, ktoru dostali v ramci programu TARP. Robia to prostrednictvom predaja novych akcii, co nema velku podporu u existujucich akcionarov a zapricinuje vyrazny pokles cien bankovych titulov.

- Dnes nebudu zverejnene ziadne vyznamne udaje z USA okrem Chicago Fed National Activity Index o 14:30 SEC. Akekolvek udaje mensie ako nula znamenaju, ze US ekonomika rastie pomalsie ako je historicky trend.

- Celkovo vidime predaj a realizovanie ziskov z obchodovania s akciami ku koncu ropa.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne negativny. Odporucame predaje po prelomeni urovne 5825 s cielom pri 5804. Stop nad 5835.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne negativny.Odporucame predaje po prelomeni urovne 5190 s cielom na 5163. Stop nad 5205.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne negativny. Odporucame predaje po prelomeni urovne 1094 s cielom na 1087. Stop nad 1097.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): ASML Holding, Deutsche Boerse, Merck KGaA, Reed Elsevier, Ryanair, Sanofi-Aventis.

- Dnesne odporucane na predaj (Technicke indikatory): Allianz, Anheuser-Busch I., Axa, Banca Monte Dei., BMW, BNP Paribas, Capgemini, Carrefour, Crédit Agricole.

ROPA -
Rope sa zacina darit, kedze investori ocakavaju v buducom roku ekonomicke ozivenie, vyssi dopyt zo strany rozvijajucich sa ekonomik ako aj vyssi dopyt z USA.

- Ako zaujimavy tip by sme videli predaj februaroveho kontraktu na ropu WTI a nakup februaroveho kontraktu na ropu Brent. WTI ropa je mierne drahsie v porovnani s ropou Brent, kedze jedna z kanadskych rafinerii vdaka poziaru musela zastavit dodavky ropy do USA. To posunulo ceny ropy WTI vysse urovne oproti rope Brent, z coho sa crta kratkodoba moznost pre arbitraz.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne pozitivny. Geopoliticka rizika pomahaju rastu cien ropy. Dnesne obchodovanie by malo by v pasme 74.10-75.30 USD/barel.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Horna hranica cien je limitovana na urovni 1119. Odporucame predaje s cielom testovat uroven 1100 s cielom na 1000 USD/uncu. Stop nad 1123.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 17.45 s cielom znovu otestovat uroven 17.20 USD/uncu. Stop nad 17.55.

EUR/USD -
Silny trend posilnovania USD sa zda, ze pomalicky straca na sile, aspon nateraz. USD je pozitivne ovplyvneny niektorymi lepsimi datami z USA, co vyvolava spekulacie, ze FED by mohol zacat aktivnejsie presadzovat svoju menovu politiku (stahovanie penazi z obehu a urokove sadzby). Otazne je, ci FED bude naozaj taky razantny a zacne zvysovat urokove sadzby, co by znamenalo vyssie naklady na splacanie US dlhu (co si zadlzene USA nie velmi mozu dovolit), alebo bude riskovat vyssiu inflaciu.

- Tohto tyzdnove ekonomicke ukazovatele z USA by mali byt podporit USD.

- Na EURUSD mame neutralny vyhlad. Vidime konsolidaciu v pasme 1.4285-1.4380 EURUSD. Riziko prelomenia urovne 1.4450 predtym ako sa posunie nizsie.

EUR/CZK-
Vyhlad na CZK: EURCZK: 26.00-27.00 a USDCZK: 18.00-19.25.

- Pri obchodovani s CZK bude prevladat velmi nizka likvidita. CZK bude preto ovplyvnena vyvojom EURUSD a dianim na akciovych trhoch.

- Rezistencia je na 26.65 a podporna uroven na 26.06-26.12 EURCZK.

0 komentářů: