19 ledna 2010

19/1 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Karol Piovarcsy, Saxo Bank

Rast cien na trhu komodít posilnil ropné a ťažobné spoločnosti. Spotová cena platina sa vyšplhala na 1 625 USD za tr. uncu, čo predstavuje najvyššiu úroveň od augusta 2008. Paládium sa dvihlo o 1,4 % ku hodnote 457 USD za uncu.

Aj ropa sa od včerajšieho dňa dostáva na vyššie úrovne. Pôsobia na ňu len očakávania investorov ohľadom zverejnenia ekonomických indikátorov z Číny alebo aj iné faktory? Aký posun očakávate pre dnešok?

• Americká ľahká ropa je naďalej pod 79 USD za barel.
• Včerajší nárast opäť postupne stráca na význame, keďže úroveň ceny ostáva pod vypredaným tlakom. Dôvodom sú najmä vyhlásenia OPEC-u o tom, že organizácia neuvažuje o zvýšení produkcie.
• Úrovne zásob ropy, s ktorými bol svet oboznámený minulý týždeň, potvrdili momentálny prebytok, na základe ktorého naďalej očakávame pokles hodnoty.

Aký je dnešný výhľad na cenu zlata. Čo bude jej vývoj pôsobiť?

• Po včerajšom dni, ktorý bol pomerne chudobný na udalosti (v dôsledku štátneho sviatku v USA), dnes očakávame na kapitálových trhoch viac pohybu. Náš odhad pre cenu zlata držíme v pásme 1125 až 1148 a momentálne preferujeme pohyby na spodnú hranicu tohto pásma.

Cena paládia a platiny sa dostala až na svoje niekoľkomesačné maximum. Čo stojí za rastom cien týchto kovov?

• Oba kovy lámali rekordy tohoročných komoditných rastov a za posledné dni narástli o viac ako 1,3 %.
• Svetové investičné banky sa momentálne predbiehajú v predikciách rastu cien paládia a platiny, čo vyvoláva ich zvyšujúce sa nákupy, najmä zo strany fondov ETF. Avšak fyzická spotreba oboch spomenutých komodít v automobilovom priemysle ostáva naďalej bez väčších zmien.

0 komentářů: