22 ledna 2010

22/1 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil: Martin Kadlec, Senior Sales Trader Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Obchodovanie v USA sa vcera skoncilo hlboko v cervenych cislach. Najvacsiu mieru na tom mal zverejneny plan americkej administrativy o novych regulacnych opatreniach a ocakavania vyraznejsieho obmedzenia poskytovania uverov potom co Cina zverejnila udaje o 10.7% raste za Q4 2010.

- Novy plan by mal vyrazne obmedzit spekulacne obchody bank v podobe zakazu propriatery trading (obchodovanie na vlastny ucet), investicii do hedzovych fondov a private equity. Co by malo vyustit do vypredaja jednotlivych divizii a rozdelenia bank.

- Nervozita investorov je spojena s mensimi prijmami bank s vynosnych investicnych operacii, rastom poplatkov a znizenim konkurencieschopnosti US bank na medzinarodnej urovni.

- Akcie JPMorgan Chase & Co. a Bank of America Corp. (minuly rok kupila Merrill Lynch & Co.) poklesli o viac ako 6%. Morgan Stanley a podobne aj Goldman Sachs Group Inc. poklesli aj napriek lepsim vysledkom ako boli ocakavania analytikov. Citigroup Inc. poklesla o 5.5%.

- Dnes doporucujeme predaje po zhodnoteni.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne negativny. Doporucujeme predaje po zhodnoteni ku 5750 s cielom na 5717. Stop loss nad 5763.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne negativny. Doporucujeme predaje po zhodnoteni ku 5363 s cielom na 5335. Stop loss nad 5381.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne negativny. Doporucujeme predaje po zhodnoteni ku 1121 s cielom na 1115. Stop loss nad 1124.

- Dnesne doporucenie na nakup (Technicke indikatory): ASML Holding, Delhaize Group, Unibail-Rodamco, British Airways, Carnival, Reed Elsevier, Severn Trent.

- Dnesne doporucenie na predaj (Technicke indikatory): Abertis Infraest., Accor, Air Liquide, Akzo Nobel, Allianz, Alstom, Anheuser-Busch I., ArcelorMittal, Banco Popolare, Amec, Anglo American, BAE Systems, BG Group, BP, British Land, Bunzl, Compass Group, Experian, Fresnillo.

ZLATO-
Za posledne dni bolo kovy ovplyvnene ocakavanim vyvoja inflacie a vyraznym posilnenim USD.

- Vyhlad na najblizsich par dni: vyznamna uroven je na 1086. Po poklese ku 1060 vidime vyrazny posun vyssie.

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Doporucujeme predaj po prelomeni urovne 1088 s cielom na 1075 USD/uncu. Stop nad 1092.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Po zhodnoteni doporucujeme predaje smerom ku 17.65 s cielom na 17.40 USD/uncu. Stop nad 17.75.

PLATINA a PALADIUM-
Ceny platiny za poslednom obdobi vyrazne rastli co bolo sposobene hlavne spustenim noveho ETF fondu, ktory nakupoval fyzicku platinu v objeme 10x vacsom ako bola denna produkcia. Momentalne dohadza ku prirodzenej korekcii.

- Pri obchodovani s platinou, paladiom a striebrom si musime uvedomit, ze je nizsia likvidita ako pri zlate. To znamena, ze ceny tychto kovov reaguju agresivnejsie na pozitivne/negativne spravy o vyvoji USD, inflaci a vyvoja na akciovych trhoch ako zlato.

ROPA-
Ceny ropy sa posunuli nizsie negativne podporene poklesom dopytu po palivach a vyuzitia rafineri. Sposobene to bolo hlavne vyraznym poklesom dopytu na Zapadnom pobrezi USA, kde je distribucny system izolovany od zbytku krajiny.

- Vyvoj cien ropy ako aj ostatnych komodit zavisia od vyvoja na akciovych trhoch a hodnoty USD, co budu aj dnes hlavne faktory ovplyvnujuce obchodovanie.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Po narastoch doporucujeme predaje smerom ku 77.30 s cielom na 75.00 USD/barel. Stop nad 78.00.

EUR/USD
- Po vcerajsom oznameni US administrativy o novom regulacnom plane USD nedokazal profitovat z celosvetovej averzie k riziku. Nie je to prekvapujuce, kedze akekolvek obmedzenia US trhov znamenaju mensiu likviditu a tym pritazlivost USD.

- S dalsimi krokmi ohladne planu je spojena neistota, ktora nepomaha USD.

- Dnesne data o priemyselnej produkci by mali byt lepsie, ocakavania trhu 0.5% (Saxo Bank 0.9%), co by mohlo pomoct EUR sa docasne udrzat na 1.4000.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne pozitivny. Doporucujeme nakupy po kazdom poklese smerom ku 1.4075 a narastom spat cez 1.4150 ku 1.4200 EURUSD. Stop pod 1.4025.

0 komentářů: