21 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 21.04

Přestože mě to neskutečně frustruje, zdá se, že celý model ochoty či neochoty riskovat funguje spolehlivě, a ať se jakkoli snažím do něho nezaplést, nemá cenu s trhem bojovat.
Dominantní událostí včerejška byly vyloženě jestřábí komentáře BoC ohledně stavu hospodářství a pravděpodobnosti zvyšování úrokových sazeb, které by mělo začít někdy na přelomu letošního června a července. Ve snaze napomoci všeobecnému sentimentu na cestě vzhůru rostly i ceny komodit, když přibližně o 1,4 % stouply ceny ropy, pomalu následované cenami zlata. Zaznamenali jsme výrazný pokles kurzu USDCAD (což se dalo předpokládat), který přes noc testoval nová minima kolem hladiny 0,9935. Během dne očekávám další posilování CAD a předpokládám, že pohyby k pásmu 1,0030/50 budou pro USDCAD dnes stropem, protože zřejmě dojde ke konsolidaci po nedávném oslabení a k opětovnému testování úrovně 0,9940/0,9880. Zmínil jsem se o tom již včera a i nadále trvám na názoru, že i když bych u tohoto páru strašně rád otevřel dlouhou pozici, klíčovým faktorem je zde trpělivost a jakékoli nákupy při poklesech je třeba provádět s opatrností.

BoC nebyla na trhu jedinou centrální bankou, jejíž prohlášení mělo jestřábí tón. Komentáře RBA z předchozí noci byly na trhu stále cítit. AUDUSD z pochopitelných důvodů zamířil během noci výše, vydal se cestou nejmenšího odporu a kopíroval tak celkový růst cen komodit. U tohoto páru zůstávám odhodlaným prodejcem a zónu 0,9330/60 považuji za hladinu, kde je takový postup užitečný. Stejně důležité jako dříve bude razantní prolomení hranice 0,9280, které otevře prostor pro další pokles, přičemž další sledovanou úrovní je 0,9230.

Dnešní obchodování bude v důsledku zveřejnění celé řady údajů během dnešního dopoledne ve znamení měnového páru GBPUSD. Další vývoj tohoto páru by měly do jisté míry osvětlit podrobnosti včetně zápisu z jednání BoE a údajů o nezaměstnanosti. Moje peníze ale zůstávají tam, kde se spekuluje na pokles. Jsem si jist, že ještě před zveřejněním údajů se bude opakovat včerejší pohyb cen a že se staneme svědky nesmělého pokusu o vzestup vzhůru následovaného kapitulací a návratem k výchozí hodnotě. Úrovně, kterým je nutné věnovat pozornost, jsou 1,5430 jako přechodný cíl a extrémní hodnota 1,5530, odkud bychom se měli stejnou cestou vrátit ještě níž, otestovat úroveň 1,5315 a prolomit ji, čímž se otevře prostor pro pohyb směrem k hodnotě 1,5290 nebo i pod tuto úroveň.

Bavíme-li se o GBPUSD, neměli bychom zapomenout, že měnový pár GBPJPY, který se probojoval směrem nahoru, se pořád ještě konsoliduje, aby následovala slušná korekce směrem dolů. Úrovně, kterým bychom měli věnovat pozornost, jsou 144,30 jako slušná hladina pro prodej, zatímco směrem dolů je nutné razantně prolomit úroveň 142,75, což otevře cestu k hodnotě 141,80/90 jako dalšímu cíli. Nebuďte překvapeni, pokud zpočátku, ještě před zveřejněním britských údajů, zaznamenáte pohyb nahoru a poté návrat na původní úroveň.

Měnový pár USDJPY se dále snaží o pohyb směrem nahoru, což souvisí s výše uvedeným nesmyslem ohledně rizikového apetitu, kterým je tenhle trh posedlý. Hodnoty 93,30/40 by měly být maximem (zde se hodnoty pohybují při uzávěrce) ovšem pohyby směrem dolů budou bez výjimky omezeny hodnotami 92,75 a 92,50. Tento měnový pár pro mne v tuto chvíli není zajímavý.

0 komentářů: