22 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 22.03

Dobré ráno,

včera v noci se odehrála poklidná asijská seance a akciové trhy po včerejším zveřejňování pozitivních výsledků firem nadále rostly. Tolerance rizika zůstává na vysoké úrovni, i když dnes ráno je možná trochu utlumená, jak naznačují různé obchody s měnovými páry. Aniž bychom zabíhali příliš do detailů, je Cable (GBPUSD) ve světle různých spekulací o nejrůznějších fúzích a akvizicích na trhu stále na dobré úrovni a EURGBP včera rovněž poklesl po překonání úrovně 0,8710 a jeden z vedoucích amerických hráčů zveřejnil doporučení na prodej tohoto měnového páru při kurzu 0,8300 . Kromě toho se celý týden mluví o tom, že společnost British Petroleum potřebuje každý den až do příštího úterý nakoupit 500 mil. liber... Toto vše dokázalo Cable uměle nafouknout a trh jednoznačně preferuje dlouhou pozici. Během dne očekáváme útok na horní mez kolem 1,5550, i když se domníváme, že se trh tohoto cíle nakonec zalekne a dynamika oslábne. Věříme, ze libra bude oslabovat, avšak tento názor bychom nejlépe vyjádřili obchodem v GBPJPY, který dobře sledoval nedávné poklesy, ale nadále se obchoduje v širším rozpětí. Je zajímavé, že vše, co je k tomu potřeba, je aby se Cable obchodoval pod 1,5350, a trh, který je podezřele dlouhý, začne své pozice uzavírat a čistit, z čehož plyne, že musíme zůstat ostražití.

To, že EURUSD se včera obchodoval pod úrovní 1,3370 (i když pod touto hranicí nakonec obchodování neuzavřelo), je pro nás signálem, že u tohoto páru bude narůstat tlak směrem dolů. Hlavní aktéři (stejně jako já) volají po crossu na úrovni 1,3250 a vzestup k hodnotám 1,3500/50 je legitimní hladinou prodeje. Techničtí či jiní spekulanti nemohou ignorovat skutečnost, že situace v eurozóně není zdaleka růžová, každý den přicházejí nové novinové titulky a spready řeckých dluhopisů se každý den roztahují na nová historická maxima – proto v nadcházejícím týdnu má tento pár budoucnost zcela jasnou.

USDJPY je stále podložen nabídkami…. Alespoň v jistém smyslu: tento měnový pár se sice během nočního obchodování pohyboval v úzkém pásmu, ovšem podle mého názoru lze očekávat, že pokud nedojde k nějakému zajímavému dění nad úrovní 93,40/50, můžeme čekat opětovný pokles a supportem, který bude ve velmi blízké době pár překonávat je úroveň 92,30.
Podobně se také nemění můj náhled na AUDUSD. U tohoto měnového páru zastávám nadále pevný medvědí postoj s čerstvou změnou pohledu spočívající v tom, že i když jde tento postoj zdánlivě proti trendům na trhu, měl bych jednu otázku pro všechny, kdo u tohoto měnového páru otevírají dlouhé pozice, a ta je následující: pokud jsou zprávy z Austrálie tak dobré a Australané jsou skutečně v nejlepší formě za několik posledních let (rozhodně ve srovnání s ostatními zeměmi světa), proč nejsme v paritě nebo proč se k ní alespoň dostatečně nepřibližujeme? Mějte oči na stopkách a sledujte, jak se měnový pár opět neúspěšně pokusí prorazit úroveň 0,9330/50 a odrazí se zpět. Pokud jde o pohyb směrem dolů, můžeme očekávat proražení úrovně 0,9230 a otevření cesty k dalšímu supportu na úrovni 0,9150.

Jak už jsem zmiňoval výše, můžeme u GBPJPY očekávat další propad; já osobně však mám podezření, že ještě před zmiňovaným propadem u tohoto páru uvidíme nárůst. Doporučujeme prodávat kdekoli nad úrovní 144,30 až do úrovně 145,30/40, přičemž nad úroveň 146,00 je nutné zadat stop příkazy. Výraznější potvrzení korekce směrem dolů získáme po překonání supportu na úrovni 142,75 a dalším propadu směrem k 141,80/90.

Pokud jde o dnes očekávaná data, čeká nás zveřejnění indexu PMI pro eurozónu a VB. Později odpoledne očekáváme zveřejnění údajů o týdenním počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, což bude předzvěstí údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP), jejichž zveřejnění nás čeká 7. května.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: