26 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 26.04

Dobré ráno,

pátek nás opět nezklamal a zcela v duchu trendu, který zažíváme v posledních měsících, došlo s příchodem odpoledních hodin opět u jednotlivých hlavních měnových párů k okamžitému vytlačování krátkých pozic a k nárůstu volatility. Jak už jsem uvedl, v tomto ohledu nebyl tento pátek žádnou výjimkou. Především jsme byli svědky vytlačování krátkých pozic na EURUSD a USDJPY a růstu těchto měnových párů, který vymazal veškeré ztráty z předchozích obchodních seancí. Zprávy týkající se aktivace záchranného balíčku pro Řecko napomohly EUR, zatímco USDJPY vyrazil po překonání uváděných opčních bariér a stoplossů nahoru a zastavil se na úrovni 93,80. Do dnešního rána vstupujeme s očekáváním podobného vývoje a předpokládáme, že trh nám cestu kupředu bude dláždit novými stop úrovněmi. Olej do ohně přilévají zprávy (alespoň pro mě) o výplatě dividend HSBC, k níž by mělo dojít tento týden a která již od rána žene GBPUSD směrem nahoru, protože poptávka u tohoto měnového páru výrazně převyšuje nabídku. Nic z výše uvedeného nijak neprospívá mé krátké GBPJPY pozici, protože měnový pár nadále roste a vynucuje si uzavírání krátkých pozic. GBPUSD (po prolomení pásma 1,5470/80) hodlá ještě teď ráno testovat hranici 1,5530. Jediná přestávka může přijít a přijde, jakmile toto nakupování dnes ráno skončí a po stažení všech nabídek se dočkáme spořádaného pohybu na nižší úrovně.

Zveřejňované údaje během dnešního dne budou méně významné, ale dominantní jsou i nadále mimořádné hospodářské výsledky amerických firem, a riziko je tak stále pevně ve hře. Nadcházející týden pro nás na druhou stranu chystá spoustu událostí, které mohou mít podstatný vliv na trh, a kromě středečního zasedání FOMC (které z velké části přispělo k růstu USDJPY) o něco později proběhne u protinožců zasedání centrální banky (RBNZ). Trh je neurovnaný a prozatím se soustředím na záchranu obchodu GBPJPY, protože jsem stále toho názoru, že jakmile se prach usadí, měl by tento pár pokračovat v oslabování.

U EURUSD bychom se během dne měli zaměřit na úroveň 1,3430 (nad níž jsou velké stoplossy) a na spodní straně na hladinu 1,3325.
U GBPUSD je klíčem k dalšímu směřování vzhůru hranice 1,5530 a jakmile budou tyto nabídky staženy, může dojít k prolomení pásma 1,5450/30 a dalšímu poklesu k 1,5380, kde by měla tato měna setrvat (HSBC ji tam zjevně hodlá alespoň několik příštích dnů mít).

S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: