15 června 2010

15.6. Komentář Kena Vekslera

Dobré ráno,

Zápis ze včerejšího jednání Australské rezervní banky (RBA) naznačuje, že v následujících měsících můžeme očekávat především vyčkávání a že toto rozhodnutí není ani v nejmenším předčasné. Holubičí komentáře, které se objevily v zápisu z posledního jednání, naznačují, že v případě domácích sazeb dospěla RBA ke svému prozatímnímu limitu či cíli a že nyní vyčkává na následky evropského debaklu a na to, jaký dopad bude mít evropské dění na zbytek světa, a tedy také na Austrálii. Stejně tak důležité, i když nijak překvapivé, je také oficiální rozhodnutí agentury Moody's snížit úvěrový rating Řecka na spekulativní stupeň „junk“, které trh vzal na vědomí celkem samozřejmě…

Tato poslední událost opravdu nikoho nešokovala, protože jsme ji očekávali už asi 4 týdny. EURUSD žádné úžasné kousky nepředváděl a i když se poněkud stáhl z maxim, ke kterým se vyšplhal během noci, tento pohyb lze připsat spíše na vrub mírného výprodeje v závěru amerického obchodování na akciových trzích. JPY se dařilo o něco hůře, protože hlavním tématem včerejšího obchodování byla chuť k riziku, a v takové situaci samozřejmě nemůžete očekávat nakupování JPY.

Pro dnešek mám o něco ujasněnější názor, než k jakému jsem se byl schopen dopracovat v několika posledních dnech, a i když bych to nerad přiznával nebo chraň bůh dokonce obchodoval, mám dojem, že můžeme čekat oslabení amerického dolaru a konsolidaci měnových párů s USD. DXY se nyní pohybuje horizontálně, podle mého názoru ale u tohoto indexu můžeme stále ještě očekávat spíše oslabení.

O trochu vzrušení (i když jenom mírného) by se během dneška mohla postarat makroekonomická data a mám pocit, že ještě před jejich zveřejněním by se někteří obchodníci mohli snažit uplatnit taktiku „prodávej očekávání, nakupuj fakta“.

První na řadě budou hned zrána údaje o britském indexu spotřebitelských cen, což bude vzhledem k nedávným revizím a k prognózám předpokládajícím vyšší nárůst inflace zajímavý údaj… není mi jasné, jak mohlo k tak náhlé změně dojít, ale taková je současná situace.

Kromě toho dnes později dopoledne očekáváme přehled ZEW a údaje o nezaměstnanosti v eurozóně, což by mohlo zpočátku stlačit EURUSD na 1,2150, než se začne vracet zpět k maximům ze včerejšího večera.

Pokud jde o úrovně měnových párů, i když je dnes o něco jasněji, zůstává výhled i stále lehce zamlžený, a začínající letní apatie trhu tomu rozhodně nijak nepomůže.

Jak už bylo řečeno výše, u páru EURUSD se držím v průběhu dne nákupu a budu čekat na úroveň 1,2150, která by mohla zastavit další poklesy. Stop-lossy bude třeba umístit pod úroveň 1,2121 a celkově při otevření amerického obchodování cíluji na úroveň okolo 1,2250/70.

U páru GBPUSD budu obdobně čekat na dočasné poklesy, při kterých vstoupím do dlouhé pozice, a mám pocit, že pokud se tomuto páru podaří vymanit z chopové zóny okolo 1,4650/80, pak úroveň 1,4630 bude prozatím představovat vhodnou příležitost k nákupu. Stop-lossy je třeba umístit pod 1,4580 a v průběhu následujících jednoho či dvou dnů očekávám, že dojde k návratu k úrovni 1,4800.

USDJPY zůstává pevně zaklíněný ve svém úzkém pásmu a buď můžete nakupovat kolem úrovně 90,80, nebo prodávat na 93,00… k tomu není co dodat.

Na pozadí komentářů ze včerejšího večera vypadá AUDUSD dnes ráno na nabídku, nicméně pokud se v následujících dnech bude USD nadále prodávat, pak by z logiky věci měla úroveň 0,8455/60 zabránit dalším propadům, než se trend mírně obrátí vzhůru. Podle mě se tento pár nyní pohybuje v oblasti reálných hodnot a já bych okolo těchto úrovní nevstupoval do žádných zásadních pozic.

S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: