18 června 2010

FX Update 18.06 - EUR nadále posiluje a dostává se na třítýdenní rekord

Pauza, kterou si EUR dalo, aby mohlo popadnout dech, byla nakonec včera jen velmi krátká a jednotná měna pokračovala v dalším výstupu, i když za posilováním nestál žádný rozhodující hlavní vývoj v podobě údajů nebo zpráv, který by je podporoval. V důsledku toho bychom stále pokládali celkový růst u EUR spíše za součást uzavírání krátkých pozic. Jedinými pozitivními zprávami z dnešní noci byla korekce německého růstu směrem nahoru přicházející z institutu IFW (2,1 % oproti předchozí hodnotě 1,2 %) a úspěšná španělská aukce dluhopisů (i když s garancí centrální banky). Byli jsme svědky pokusů ubránit opční bariéru na úrovních 1,2350 a 1,24 a její kapitulace během nočního obchodování.

V USA se index spotřebitelských cen i nadále přibližuje směrem k meziroční deflaci, přičemž jádrová meziroční inflace se shoduje s údajem z posledního měsíce, který znamenal nejnižší údaj za posledních 44 let na úrovni +0,9 %, a fakticky potvrzuje nízké sazby v USA po delší období. Údaje o běžném účtu platební bilance jsou také pod očekáváním a jedním z důvodů je úroveň spotřeby v tomto cyklu, která je v porovnání s předchozími cykly nižší. Se začínajícím létem počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti tradičně vzrůstá, a tak i nyní počet nových žádostí nebyl příznivý – tentokrát vzrostl na 472 tis. oproti původně očekávaným 450 tis. a později směrem vzhůru revidovaným 460 tis. Index filadelfského Fedu se oproti tomu ocitl výrazně pod očekáváními (pouhých 8,0 bodu oproti očekávaným 20,0 bodům a v minulém období dosaženým 21,4 bodům) a zaznamenal největší propad od loňského srpna. Index hlavních ekonomických ukazatelů v květnu v souladu s očekáváními meziměsíčně vzrostl o 0,4 %.

SNB ve svém rozhodnutí ponechala úrokové sazby beze změny, ale z průvodního prohlášení vyškrtla větu „důrazně zakročí proti posilování CHF vůči EUR“, a kurz EUR/CHF se následkem toho propadl na rekordních 1,3720, což je nejnižší hodnota vůbec. SNB také revidovala směrem nahoru svoji prognózu indexu spotřebitelských cen pro rok 2010 (zůstane SNB jedinou z velkých centrálních bank, která takový krok učinila?!). Pokud jde o dění na dalších trzích, GBP zpočátku oslabovala v důsledku údajných negativních korporátních toků ve VB, poté ovšem návratem na 1,4800, ke kterému přispěly zprávy o vyšším než očekávaném meziměsíčním nárůstu britských maloobchodních tržeb o 0,5 %, své ztráty zase vyrovnala. USDJPY opět testoval 200denní klouzavý průměr.
Pokud se podíváme na to, co nás čeká dnes, je tentokrát seznam očekávaných údajů o maličko nabitější v Evropě, kde očekáváme zveřejnění německého indexu cen výrobců a údaje o vývoji britských veřejných financí. V Severní Americe ještě před tím, než se trhy odmlčí a nastane víkend ve znamení světového mistrovství světa ve fotbale, očekáváme pouze zveřejnění kanadského indexu předstihových indikátorů a dat týkajících se kanadských transakcí s mezinárodními cennými papíry.

0 komentářů: