25 června 2010

FX Update 26.06 - Čína v předvečer schůzky G20 zafixovala kurz USDCNY na nejnižší úrovni od července 2005

Přes noc všeobecně další seance ve znamení averze vůči riziku. Dominovala jí slabá data. EUR a komoditní měny oslabovaly, ale dobře se držela GBP, jelikož obchodníci se u EURGBP hnali za stop příkazy / opčními bariérami na úrovni 0,82. EUR se na pozadí spekulací, že Čína považuje EUR za přeprodané, v závěru pokusilo odrazit k 1,24, ale tento vzestup nakonec nebyl úspěšný, a tak jsme zpátky na úrovních známých ze včerejška.

V Asii obchodování chudé na data, pátek před schůzkou G20 a asijské týmy večer v akci na mistrovství světa, to vše má za následek dnešní pomalý začátek. Z letargie vytrhlo trhy na chvíli jen (zjevné, mohli by říct někteří cynici) čínské gesto v předvečer schůzky G20. Čína totiž zafixovala kurz juanu na jeho nejvyšší úrovni vůči dolaru od revalvace v červenci 2005, což představuje od včerejška nárůst o dalších 0,3 %. Reakce na to však byla pomíjivá a minimální a rizikovým měnám se nepodařilo prodrat výše.

Z dalších dnešních událostí můžeme zmínit Zprávu o finanční stabilitě britské BOE, která zvolila opatrný tón a upozorňuje, že problémy se státními dluhy v eurozóně se sice zmenšily, trhy se k normálu ale ještě nevrátily. Zpráva poukazuje na to, že přímá expozice britských bank v periferních státech EU byla mírná, nepřímá expozice prostřednictvím evropských poboček může představovat problém.

Zdá se, že v Japonsku se zpomaluje pokles CPI, i když celostátně klesá již patnáctý měsíc v řadě.

V Evropě dnes žádné velké pohyby nečekáme, jediné zprávy, které by mohly probudit zájem, jsou ceny importů v Německu a údaje o HDP ve Francii. Z USA přijdou revidované údaje o HDP za 1. čtvrtletí a výsledné údaje indexu spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan za červen.

0 komentářů: