24 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 24.06

Dobré ráno,

Austrálie má na postu ministerského předsedy novou tvář – Julii Gillardovou, na základě lidového hlasování, dalo by se říct, ve skutečnosti je to standardní postup, a ministr financí Wayne Swan se stal novým vicepremiérem poté, co Kevin Rudd odstoupil po vnitrostranickém hlasování, které musel jednoznačně prohrát. Spor ohledně těžařské superdaně a jeho neschopnost prosadit plán obchodování s emisními povolenkami byly jedněmi z nezdarů, které vedly k pádu nejkratší dobu sloužícího australského premiéra v historii. Gillardová se při svém uvedení do funkce zavázala k tomu, že zahájí nová jednání o těžařské dani a znovu oživí plán na obchodování s emisními povolenkami. Navíc přislíbila, že ve velmi krátké době (během několika měsíců) vyhlásí volby. Nejzazším termínem by měl být 16. duben 2011. Podle průzkumů veřejného mínění je tato změna ve vedení vnímána jako pozitivní krok, jelikož Gillardová je považována za přístupnějšího a umírněnějšího lídra…

S AUDUSD to na rozdíl od akcií těžařských společností příliš nezahýbalo. Akcie firem jako Rio Tinto a BHP po oznámení této zprávy posílily přibližně o 2 %. Měna však byla asi o 25 bodů výše, než po strávení této zprávy zase poklesla. Stále jsem raději pro prodej tohoto páru a myslím si, že dokud bude nejpalčivější otázka – těžařská daň – stále aktuální a nebude nějak vyřešena, místní měna zůstane pod tlakem. Ve směru vzhůru je třeba věnovat pozornost úrovni 0,8830, zatímco prolomení pod hranici 0,8680/50 bude potvrzením dalšího sestupného momenta.

Pokud jde o události jinde ve světě, Ben zachoval rétoriku „delšího období“ a tentokrát se zmínil o tom, že ochabující ekonomika vzhledem ke špatnému výsledku zaměstnanosti a chřadnoucímu trhu s bydlením povede k tomu, že oživení nebude až tak vitální, jak se ještě před týdnem předpokládalo. Odborníci ještě zdaleka nezavrhli úvahy o recesi v podobě dvojitého dna a dosud se stalo jen málo věcí, které by tuto možnost skutečně vyloučily.
Ochota riskovat je v tuto chvíli poněkud mdlá a oživení dolarového indexu se podle všeho z krátkodobého hlediska zastavilo. Akciové trhy dnes ráno po otevření o něco poklesly a následovaly tak mírné oslabování během amerického a asijského obchodování.

Přes noc se díky přehnaně velké euforii z rozpočtu jednoznačně dařilo GBPUSD. Já si nicméně v případě tohoto páru zachovávám svůj medvědí postoj a očekávám, že tento neopodstatněný vzestup zakrátko ztratí dech. Dnes bychom měli věnovat pozornost jednomu z posledních pokusů o zdolání důležité rezistence na úrovni 1,5030, a pokud bude neúspěšný, dočkáme se návratu na nižší hladiny. Ve směru dolů sledujme hranici 1,4880, protože její prolomení otevře prostor pro hlubší pokles.

Pokud jde o EURUSD, v případě tohoto páru stále upřednostňuji prodej a očekávám, že se bude i nadále obchodovat v širším pásmu 1,2380/1,2230. Prodej na horní hranici tohoto pásma znamená umístění stop příkazů nad 1,2435. Problémy v eurozóně stále přetrvávají a jejich řešení je zatím v nedohlednu… sledujte rozdíly v úročení státních dluhopisů, abyste porozuměli tomu, jak trh vnímá tíživou situaci v eurozóně.

EURGBP je na můj vkus stále přehnaně nízko, ale vypadá odhodlaně. I když nákup tohoto páru nijak neprosazuji… stále si myslím, že musí přijít odraz výše, který bude tažen zejména korekcí u GBPUSD.
USDJPY prolomil podporu 90,30 a jak jsem uvedl již dříve, protlačil se k další přechodné podpoře na úrovni 89,80 (v současné době se na ní nachází). V měnových párech s JPY jsem stále kupcem JPY a i nadále si stojím za svým stanoviskem uvedeným ve včerejším komentáři.

Dalším párem, kterému je dobré věnovat pozornost, je USDCAD. Prozatím se pohybuje v pásmu 1,0180/0200-1,0450. Pouze uzavření nad úrovní 1,0385 otevře cestu pro další vzestup k 1,0530 a výše. Včerejší komentář, v němž se M. Carney zmínil o tom, že centrální banka bedlivě monitoruje posilování CAD, přispěl k posílení tohoto páru…

Pokud jde o zveřejňované údaje, v eurozóně máme dnes na programu průmyslové objednávky a v USA pak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a samozřejmě týdenní údaje o zaměstnanosti.

Tento trh a jeho malé iracionality mě už trochu unavují. Jak jsem psal včera, obchody vybírejte uvážlivě, protože jinak si spálíte prsty. Nejsem zastáncem 30/40bodových pohybů, ale získat na tomto trhu jakékoli větší sousto je poněkud obtížné.

S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: