28 dubna 2011

Equity Kickoff: Fed nepřišel s ničím novým, trhy reagují pozitivně

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek výše v návaznosti na tón, který udaly asijské trhy poté, co americký Fed potvrdil své předchozí prohlášení týkající se inflace a ukončení QE2. Obě zprávy jsou pro akciové trhy z krátkodobého pohledu pozitivní.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením trhu o 0,4 % výše a promítají se do toho již hospodářské výsledky několika významných společností:

• Deutsche Bank vykázala za 1. čtvrtletí čistý zisk ve výši 2,1 mld. EUR oproti analytiky odhadovaným 1,8 mld. EUR, a to díky lepším výsledkům divizí spotřebního bankovnictví a správy aktiv. Hospodářské výsledky banky jsou v ostrém rozporu s posledními výsledky společností UBS, Credit Suisse a Barclays, které vykázaly pokles čistých zisků. Hospodářské výsledky zveřejněné Deutsche Bank jsou velmi dobré a rozhodně během dnešní seance obchodování s akciemi povzbudí.

• Společnost TSMC vykázala za 1. čtvrtletí oproti očekávaným 35,3 mld. TWD čistý zisk ve výši 36,2 mld. TWD, a to díky celosvětové poptávce po počítačových čipech. Firma tvrdí, že zemětřesení v Japonsku nebude mít na dodávky vliv. Tento zveřejněný hospodářský výsledek bude mít pozitivní dopad na globální růst a na akciové trhy obecně.

• Společnost SAP vykázala za 1. čtvrtletí oproti očekávaným 496 mil. EUR čistý zisk ve výši 403 mil. EUR.

• Nordea Bank vykázala za 1. čtvrtletí oproti analytiky odhadovaným 740 mil. EUR čistý zisk ve výši 712 mil. EUR.

• Společnost Sanofi vykázala po vyloučení jednorázových položek za 1. čtvrtletí čistý zisk ve výši 2,2 mld. EUR oproti očekávaným 2,1 mld. EUR.

• Společnost Novo Nordisk vykázala za 1. čtvrtletí čistý zisk ve výši 4,1 mld. DKK oproti odhadovaným 3,9 mld..

Budou v Německu i nadále přibývat pracovní místa?

Nejdůležitějšími makrodaty v eurozóně dnes budou zaměstnanost a celková míra nezaměstnanosti za duben (7:55 GMT) s očekávanými výsledky -37 tis., resp. 7,0 %. Tato čísla ukazují, že jediný turbomotor Evropy, Německo (do jisté míry spolu se Švédskem), pokračuje v nastoupené cestě klesající nezaměstnanosti, což je trend, jehož počátky lze vysledovat již v létě 2009. Později v průběhu obchodování na burze se pozornost soustředí na údaje o americkém HDP za 1. čtvrtletí, ale tomuto tématu se budeme věnovat později v komentáři Equity Update.


Fed: inflace je přechodná, druhá vlna QE skončí do konce června

V poslední době se inflace skloňovala ve všech pádech, nicméně Ben Bernanke opakovaně prohlásil, že ji Fed považuje za přechodnou. Vyjádřil rovněž přesvědčení Fedu, že ukončení druhé vlny kvantitativního uvolňování nebude mít na trhy žádný zásadní dopad. Ve stejném duchu se vyjádřil již před víkendem generální ředitel společnosti Blackrock Larry Fink. Jedním z důvodů je skutečnost, že banky drží půjčky a strukturované dluhopisy ve výši 2 biliony USD se splatností v nejbližších dvanácti měsících, což je kapitál, který bude třeba nechat pracovat, a který tak podpoří poptávku po státních pokladničních poukázkách. Projev Bena Bernankeho podnítil zájem o komodity a drahé kovy, takže cena ropy Brent dosáhla 125,60 USD za barel a cena zlata 1 530 USD za unci.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: