07 června 2011

Market Preview – 7. června 2011

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje výše

EUR se vůči USD dnes dopoledne obchoduje výše poté, co prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet oznámil, že je ochoten podpořit opatření, jež by měla zvýšit zájem investorů o nákup nových řeckých dluhopisů, které nahradí splatné cenné papíry. EUR posílilo také díky očekávání trhu, že na dnešek plánovaná zpráva nejspíš ukáže, že evropské maloobchodní tržby v dubnu opět vzrostly.

JPY se vůči USD obchoduje o 0,3 % níže.

V 6 hod. se EUR vůči USD na Forexu obchodovalo o 0,2 % výše, a to v kurzu1,4609 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala beze změny, tedy za 1,6356 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % výše, tedy za 0,8932 GBP.

AUD se vůči USD obchoduje o 0,2 % níže. Reserve Bank of Australia ponechala svou referenční úrokovou sazbu v nezměněné výši 4,75 %.


Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Britské akciové trhy pravděpodobně otevřou níže. Očekává se, že FTSE 100 otevře o 21 bodů níže.

Později během dne jsou v plánu hospodářské výsledky společností Findel, Synergy Health, Phoenix IT Group, Hamworthy, Kewill a Opsec Security Group.

Společnost BHP Billiton oznámila, že zahájila těžbu ropy z nového vrtu v Mexickém zálivu. Jde o první společnost, která se k tomuto kroku odhodlala od té doby, co Obamova vláda zrušila zákaz hlubokomořských vrtů.

Americký konkurzní soudce rozhodl, že banka Barclays musí správci konkurzní podstaty dohlížejícímu na likvidaci zbylé části americké makléřské divize Lehman Brother Holdings vrátit 2 mld. USD v aktivech na maržním účtu a zaplatit úrok ve výši cca 270 mil. USD.

Další novinkou je, že společnost Barclays Capital jmenovala Grega Dalvito a Richarda Hardegreeho řediteli své skupiny technologických fúzí a akvizic.

Společnost Oxford BioMedicaoznámila, že se společností ImaginAb podepsala smlouvu o spolupráci v oblasti výzkumu na výrobu diagnostické zobrazovací látky pro použití in vivo využívající protilátku cílenou na rakovinový antigen 5T4 patentovaný touto společností.

Evropská unie (EU) schválila návrh společnosti Colgate-Palmolive Group na akvizici společnosti Sanex Unilever v hodnotě zhruba 672 mil. EUR.


Asijské akciové trhy: smíšené obchodování

Obchodování na burze na asijských trzích bylo dnes dopoledne smíšené.

V Japonsku se akcie společnosti Toyota Motor obchodují výše na základě zpráv, že společnost zvýší výrobu svého hybridního automobilu Prius. Akcie společnosti Tokyo Electric šly nahoru poté, co hlavní tajemník kabinetu Yukio Edano oznámil, že kvůli ochraně obětí katastrofy je třeba zabránit likvidaci společnosti. Canon a Sony Corporation se obchodují níže. V 6 hod. ráno se index Nikkei obchodoval o 0,6 % výše na úrovni 9435,0.

V Jižní Koreji se akcie společností Samsung Electronics a LG Electronics obchodují níže, jelikož Osram, divize společnosti Siemens, podala na obě společnosti stížnost kvůli porušení patentu technologie diod vyzařujících světlo. V Hongkongu se akcie společností HSBC Holdings a Agricultural Bank of China obchodují níže, protože ochota investorů k riziku ochabla. V Číně se China Shenhua Energy a Datong Coal Industry obchodují níže na pozadí zpráv, že čínská vláda pravděpodobně sníží DPH na dovoz uhlí. Akcie společnosti China Shipbuilding Industry se obchodují výše poté, co společnost zveřejnila plány na získání cca 11,5 mld. CNY prostřednictvím neveřejně emitovaných akcií.


Americké akciové trhy: futures se obchodují výše

V 6 hod. se futures na americké akciové indexy obchodovaly výše, přičemž futures na index S&P 500 se zvedly o 2,4 body.

Dnešní hlavní ekonomické události zahrnují index ekonomického optimismu IBD/TIPP a spotřebitelské úvěry.

Své hospodářské výsledky dnes oznámí společnosti Navistar International Corporation, Talbots, Oxford Industries, Hovnanian Enterprises, Analogic Corporation, CPI Corporation a Streamline Health Solutions.

Včera si při následném obchodování s akciemi Louisiana-Pacific Corporation připsala 6,5 %, a znovu se tak zvedla po předchozím pádu během regulérní obchodní seance v důsledku makléři sníženého ratingu. Akcie společnosti International Paper Company vzrostly o 3,9 % poté, co společnost přišla s návrhem na převzetí celého podílu v Temple-Inland v hodnotě 30,60 USD za akcii v hotovostním plnění. Společnost Pep Boys - Manny Moe & Jack po oznámení hospodářských výsledků za 1. čtvrtletí, které byly nižší, než se čekalo, ztratila 13 %. Akcie společnosti G-III Apparel Group klesly o 8,2 % poté, co zveřejnila hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí, které byly nižší, než se čekalo. Společnost Cliffs Natural Resources šla dolů o 3,3 % poté, co se dala slyšet, že má v plánu prodat kmenové akcie v hodnotě 9 mil. USD, aby mohla financovat nedávnou akvizici Consolidated Thompson Iron Mines.

Index S&P 500 spadl včera o 1,1 % kvůli obavám z pomalejšího ekonomického růstu. Akcie společnosti Lorillard šly o 7,3 % dolů v důsledku makléři sníženého ratingu kvůli nejistotě, jak americká FDA rozhodne ve věci mentolových cigaret. Co se týče ropných akcií, Nabors Industries, Tesoro, Valero Energy a Denbury Resources klesly o 5,5 %, respektive 4,7 %, 4,7 % a 4,6 % na základě obav souvisejících s poptávkou po ropě. V případě bankovních akcií pak Citigroup a Bank of America Corporation ztratily 4,5 %, respektive 4,0 %. Akcie společnosti Harley Davidson si díky vyšším tržbám v dubnu a květnu připsaly 2,8 %. Sealed Air Corporation a Dell vzrostly o 2,7 %, respektive 2,0 %.


Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Evropské trhy podle očekávání otevřou na nižších úrovních. DAX pravděpodobně otevře o 34 bodů níže. CAV zřejmě otevře o 17 bodů níže.

Investoři očekávají německé podnikové objednávky, maloobchodní tržby v eurozóně a švýcarský index spotřebitelských cen.

Během dnešního dne oznámí své hospodářské výsledky firmy Koninklijke Ahold, Repower Systems, Burckhardt Compression a Gesco.

SpolečnostGDF Suez oznámila, že se dohodla na prodeji své italské sítě na distribuci zemního plynu G6 Rete Gas konsorciu tvořenému italským investičním fondem F2i a Axa Infrastructure za cenu 772,0 mil. EUR.

Podle agentury Bloomberg předložily minulý týden společnosti General Electric Company a Capital One Financial Corporation nabídku na akvizici ING Direct, online banky patřící společnosti ING Groep NV.


Aktuální makrodata

Britské maloobchodní tržby dle BRC v květnu klesly

British Retail Consortium (BRC) oznámilo, že tržby ve srovnatelných obchodech klesly ve Velké Británii v květnu ve srovnání s nárůstem o 5,2 % v předchozím měsíci meziročně o 2,1 %.

Japonský předstihový index v dubnu klesl

Japonský předstihový ukazatel klesl v dubnu ve srovnání s březnovými 100,1 na 96,4 bodu. Indikátor současných podmínek vedle toho vystoupal v dubnu z předchozích 103,5 na 103,8.

Australský index výkonů ve stavebnictví dle AIG v květnu vzrostl

Společnosti Australian Industry Group a Housing Industry Association oznámily, že index výkonů ve stavebnictví vzrostl v Austrálii v květnu z dubnových 37,9 na 39,6.

RBA ponechává klíčovou úrokovou sazbu na nezměněné úrovni

Australská centrální banka RBA ponechala svou referenční úrokovou sazbu již šestý měsíc po sobě beze změny na úrovni 4,75 %.

Čínský bankovní regulátor varuje před globálním zvyšováním úrokových sazeb

Předseda čínské komise pro regulaci bankovního sektoru Liu Mingkang naznačil, že státy budou možná muset zvyšovat úrokové sazby, aby zabránily stagflaci, pokud budou pod vlivem kvantitativního uvolňování v rozvinutých zemích i nadále růst inflační tlaky a zvětšovat se cenové bubliny na trzích aktiv.

0 komentářů: