11 července 2011

Čínská inflace v červnu vzrostla na tříleté maximum

,11. července 2011
Počátek týdne ve znamení dalšího odklonu od rizika v důsledku zveřejňovaných zpráv.
Těsně před pátečním zveřejněním změny počtu pracovních míst mimo zemědělství trh vzhledem k příznivým výsledkům zprávy ADP očekával silná čísla, ovšem tyto naděje byly po oznámení skutečných výsledků zcela zmařeny. Na americkém pracovním trhu přibylo v červnu pouhých 18 tis. pracovních míst, přičemž také průměrná mzda a průměrný počet hodin odpracovaných v týdnu poklesly. Druhá polovina páteční seance se tedy nesla v duchu uzavírání předchozích riziku nakloněných obchodů. Také míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,2 % z předchozích 9,1 %, což je nejvyšší hodnota od prosince loňského roku, a nezaměstnanost si tak v březnu vytvořila krátkodobou základnu na úrovni 8,8 %.
Mezi dalšími zprávami ze severní Ameriky vykázala Kanada lepší výsledky nezaměstnanosti, než se čekalo, díky vyššímu nárůstu počtu pracovních míst (+28,4 tis.) a nezměněné míře nezaměstnanosti, i když je třeba mít na zřeteli, že většina nových pracovních míst byla na zkrácený úvazek. Makrodata z USA byla tak slabá, že dokázala zastavit téměř osmidenní setrvalý růst Wall Street, takže DJIA spadl o 0,49 %, S&P o 0,7 % a Nasdaq o 0,45 % (i tak ovšem zůstaly za celý týden suverénně v černých číslech).

Čína oznámila prudký nárůst červnové inflace, když index spotřebitelských cen překročil poprvé od července 2008 hranici 6 % a skončil na úrovni 6,4 %, čímž překonal i původně předpokládaných 6,2 %. Ceny výrobců tento vývoj kopírovaly, když index dosáhl meziročně 7,1 %. Údajným hlavním viníkem jsou prý rostoucí ceny vepřového masa, přičemž dopad se pak rozšířil i na další potravinářské výrobky. Obchodní bilance nebyla nijak přesvědčivá, vývoz ani dovoz nedosáhly očekávaných čísel. Vývoz vzrostl meziročně o 17,9 %, což byl slabší růst než květnových 19,4 %, ale prudký propad dovozu (meziročně +19,3 % oproti předchozím 28,4 %) znamenal nárůst přebytku obchodní bilance z 13,05 mld. USD v předchozím měsíci na stávajících 22,27 mld. USD.

Pokud jde o aktivitu na trzích, EUR nejprve na asijských trzích testovalo vyšší mety v honbě za stop lossy, nicméně s příchodem nepříznivých zpráv došlo znovu na testování nižších hladin v rámci celkové nálady méně nakloněné riziku. Makrodata hrála jen druhé housle a jejich dopad byl mizivý.

Ani Evropa nezahajuje týden nijak bouřlivými daty, dnes jsou na programu pouze indexy spotřebitelských cen a cen výrobců v Norsku, ačkoli za pozornost budou stát ještě projevy pánů Nowotnyho a Bini Smaghiho z ECB. Severní Amerika vklouzne do týdne pozvolna prozatím pouze s údaji o započaté výstavbě v Kanadě, podnikatelským výhledem a průzkumem mezi vedoucími úvěrovými pracovníky.
Před víkend nastala celá řada událostí, které na začátku nového týdne přispěly k obecnému odklonu od rizika. První z nich byla zpráva zveřejněná jedním německým listem, podle níž na závěr dnešního dne svolávají přední představitelé EU krizovou schůzku, neboť se obávají, že by se evropská krize vládních dluhů mohla začít šířit i do Itálie. Druhou z nich je pak článek otištěný deníkem Financial Times, podle něhož jsou lídři EU možná připraveni v rámci nového záchranného plánu pro Řecko přistoupit na to, že Atény některé ze svých dluhopisů nesplatí (problémy se zjevně nepodařilo zamést pod dostatečně velký koberec). K tomu se přidaly zprávy z Číny, která vykázala rostoucí inflaci a oslabující obchodní bilanci, zatímco v USA se Republikáni během vyjednávání v Kongresu o ambiciózním dluhovém stropu stáhli z debaty, z čehož lze dovozovat, že předložené navýšení dluhového stropu nakonec bude nižší, aby návrh mohl být schválen ještě do 22. července a předešlo se tak možné platební neschopnosti. Konečně jsme také zažili kocovinu z velice slabých výsledků páteční zprávy o americké zaměstnanosti.

0 komentářů: