23 února 2012

USDJPY se drží na úrovni 80,0; guvernér BoJ totiž prohlásil, že „intenzivní“ uvolňování bude pokračovat


Měny se během asijské seance pohybovaly v úzkých pásmech, jelikož v makroekonomickém kalendáři bylo ke zveřejnění jen málo údajů a neobjevila se ani žádná významná zpráva, které by trhu ukázala směr.

Nejvyšší japonští představitelé se po nedávném oslabení JPY spokojeně plácali po zádech: premiér J. Noda se vychloubal, že na poslední kolo kvantitativního uvolňování, ke kterému BoJ přistoupila, trh zareagoval „příznivě“. Guvernér BoJ M. Širakawa stále zastává holubičí postoj, když prohlašuje, že devítičlenná bankovní rada je zcela zajedno v otázce pokračování „intenzivního“ uvolňování, dokud nebude v dohledu inflační cíl na úrovni 1 %; zároveň upozornil, že zvýšení množství peněz v ekonomice samo o sobě k inflaci nepovede. USDJPY se drží nad hladinou 80, ale na tyto komentáře příliš nereagoval.

NZD našel určitou podporu poté, co novozélandský ministr financí B. English uvedl, že novozélandská ekonomika je v lepším stavu než mnohé jiné rozvinuté země a že v příštích dvou letech očekává její výrazný růst. Poznamenal, že k tomuto růstu částečně přispějí probíhající práce na obnově infrastruktury po loňském zemětřesení. Předpokládá se, že do roku 2016 to bude každý rok představovat zrychlení tempa růstu o dalších přibližně 1,25 %. Připustil ale také, že překážkou pro tento optimistický výhled a budoucí vládní cíle týkající se rozpočtového přebytku by mohla být globální rizika a rozpad eurozóny.

Včera jsme byli na měnových trzích svědky obchodování v úzkých pásmech, ačkoli občas se v reakci na zveřejňovaná data a nové zprávy začalo něco dít. EUR se drželo ve svém pásmu a jen lehce ho ovlivnilo zveřejnění evropských indexů nákupních manažerů. Počáteční optimismus vyplývající se skutečnosti, že francouzský index nákupních manažerů byl nad očekávání dobrý, brzy vyšuměl kvůli zklamání v Německu (tady se index stěží udržel nad 50, což je práh kontrakce/expanze). Také v rámci celé eurozóny se tento index už sedmý měsíc drží pod hodnotou 50. U GBP došlo k poklesu poté, co zápis z posledního zasedání Výboru pro měnovou politiku ukázal, že dva členové (Adam Posen and David Miles) chtějí zvýšit nákupy aktiv o 75 mld. GBP, nikoli o původně avizovaných 50 mld. GBP. Měnový pár USDJPY pokořil poprvé od listopadu loňského roku hranici 80,0; ceny ropy šly přitom vzhledem ke geopolitické situaci na Blízkém východě nahoru.

Co se týče makrodat v USA, nebylo toho mnoho, co by vyvolalo nějakou odezvu. V podstatě se jednalo jen o údaje o prodeji existujících domů. Ačkoli čísla za předchozí měsíc byla dramaticky revidována směrem dolů z +5,0 % na -0,5 %, byly údaje nad očekávání dobré na 4,3 % meziměsíčně. Wall Street opustila stávající vysoké úrovně v důsledku rostoucích obav, že zvyšující se ceny energií budou mít negativní dopad na rodící se ekonomické oživení. Indexy DJIA, S&P a Nasdaq klesly o 0,21 %, 0,33 %, respektive 0,52 %.

0 komentářů: