19 dubna 2012

Novo Nordisk a jeho akcie těží z nárůstu obezity


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank
19. 04. 2012

Konečně si to připusťme, svět je stále starší a tlustší. Spolu s rozmachem ekonomiky a zvyšujícími se životními standardy z nás strava bohatá na maso v podstatě dělá tlusté bytosti. Takže bychom se sami sebe měli ptát: Jak na tom můžeme vydělat?

Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. Můžete investovat buď do firem, které se zaměřují na tzv. asistovanou péči, ale z těchto akcií vám nikdy nekápne maximální možná suma točící se kolem obezitního boomu. Nebo můžete vložit své peníze do farmaceutickým firem, které se snaží s obezitou bojovat, ale ty se většinou soustřeďují i na jiné nemoci a v těch by se zisk z obezity mohl rozpustit. Nejčistší způsob, jak profitovat z celosvětové nestřídmosti, je skrze společnosti zabývající se léčbou diabetu. A v této oblasti snad neexistuje ryzejší hráč, než je Novo Nordisk.

Trocha diabetologické teorie

Nejčastější formou diabetu je typ II, který se na celkovém výskytu této nemoci podílí 90 procenty. Hlavními důvody vzniku diabetu II. typu jsou faktory jako obezita, nedostatek fyzické aktivity, nezdravá strava a stres, což by vlastně sedělo na život průměrného člověka západní společnosti.

Trh spojený s léčbou diabetu vyrostl v posledních pěti letech o 11 procent. A tato tendence se zřejmě nezmění . Už jen v souvislosti s tím, jak se prodlužuje délka našeho života a naše pupky narůstají. Protože západní kultura a západní zvyky se promítají i do rozvíjejících se ekonomik, rozšíření diabetu lze čekat i ve státech jako je Čína a Indie. Zatímco se v posledních deseti letech zvýšila spotřeba inzulinu na hlavu o 47 procent ve Spojených státech, o 61 procent v Německu, o 77 procent ve Velké Británii, o 87 procent v Japonsku, v Číně spotřeba dokonce vyletěla na 1300 procent. To jen zdůrazňuje odhad, že v Číně je v současnosti nejvíce lidí na světě s diabetem typu II. Tato nemoc se týká odhadem 10 procent populace, což je dokonce vyšší poměr než ve Spojených státech.

Podíl Novo Nordisku na celosvětovém trhu je nyní 51 procent. Toto číslo se přitom v posledních šesti letech nezměnilo. Podíl firmy na čínském trhu je 63 procent, ale jelikož je Čína v této oblasti relativně “nepolíbená”, čínský trh s diabetem představuje ročně jen 4,5 miliardy DKK (v přepočtu zhruba 111,5 miliard korun), což je méně než 7 procent celosvětovým tržeb Novo Nordisku. Toto je důležitá informace, protože i když je nyní čínský trh relativně malý, v oblasti léčby diabetu se objevuje silná tendence k věrnosti vůči známé značce. Pokud dokáže Novo ovládat čínský trh i v příštích letech, může z toho tato firma nebo jakákoliv jiná zabývající se diabetem významně těžit.

Novo Nordisku se na trhu s diabetem daří nejlépe, protože více než 75 procent jeho prodejů a 65 procent jeho provozních výnosů pochází přímo z léčby diabetu. V současnosti dosahuje poměr tržní ceny akcie a zisku na akcii pro následující rok (forward P/E) hodnoty 24, což znamená, že má tato akcie růstový potenciál a proč by taky neměla mít? Společnost má zdaleka největší podíl na trhu, kde se už objevuje jen pár menších hráčů, a protože se soustřeďuje hlavně na diabetes, narozdíl od Sanofi a Eli Lily, může Novo Nordisk všechnu svou energii vložit do léčby diabetu. A to je velká strategická i nedostižná výhoda.


Budeme-li předpokládat, že trh poroste o 11 procent i nadále a že Novo Nordisk udrží svůj 50procentní podíl na celosvětovém trhu, pak můžeme rychle odhadnout, že tržby (top line) Novo Nordisku by mohly i dále růst v rozmezí 10 až 11 procent. Díky jeho rozsahu se náš konzervativní odhad růstu zisků (bottom line) pohybuje kolem 13 procent. Akcie se v posledních čtyřech kvartálech obchodovaly za trailing P/E 27 (leading nebo forward P/E 24) a pokud jsou moje předpoklady růstu správné, pak se v roce 2016 bude obchodovat jeho forward P/E za slušných 16.

Akcie firmy se v současnosti obchodují na horní hranici celkových P/E hodnot, což můžete vidět níže na našem grafu ocenění pocházejícího z Akciového průzkumu Saxo Bank. I když je tato akcie na můj vkus trochu drahá, investoři hledající růstové akcie určitě ocení sekulární růst diabetu (vděk samotnému diabetu by nemuselo být zrovna správné označení) a dominantní pozici firmy.

Přestože jsem se do Novo Nordisku bezhlavě zamiloval, mě osobně se cena akcie zdá příliš vysoká. Proto budu vyčkávat a modlit se, aby se začala obchodovat kolem P/E 20, aby se mi tato koupě vyplatila. I když bych mezitím mohl zmeškat dobrou investici, odmítám za růst platit tak vysokou cenu.

0 komentářů: