16 dubna 2012

Zlato ke konci roku za 2000 dolarů za unci?


Finanční trhy včetně komodit se většinu uplynulého týdne vzpamatovávaly z negativního překvapení, které v předchozím týdnu přinesla zpráva o pracovních místech v USA. Americké akciové trhy poklesly na měsíční minimum a v Evropě se různé země nadále vyvíjí výrazně odlišným směrem. Rozdíl mezi vývojem indexu DAX v Německu a IBEX ve Španělsku je letos 27%. Pozornost se ve stále trvající dluhové evropské krizi soustředí na Španělsko, kde výnosy desetiletých dluhopisů rostou nad 6 procent, jsou tedy o 4 procentní body výše než tytéž dluhopisy německé.

Dolar se mezitím proti euru stále obchoduje do strany, přičemž opět našel podporu před důležitou úrovní 1,3000. Při dosažení úrovně podpory došlo k nákupům eura a prodeji dolaru, což podpořilo komodity.

Avšak krátkodobý pohled na světový růst, zejména poté, co čínské HDP za Q1 spadlo na tříleté minimum, ukazuje na další oslabení vývoje, což by mohlo pro komodity představovat určitou překážku v dalším růstu. Zprávy z Číny spustily další výprodeje průmyslových kovů, zejména mědi, která se před obratem na dolaru blížila kritické úrovni. Zlato rostlo po té, co opět zafungovala podpora a objevily se zprávy, že v roce 2013 by cena mohla dosáhnout hodnoty 2000 dolarů a ropa testovala sílu podpory.

Obchodníci se zlatem se nechali trhem v uplynulých měsících několikrát zmást, protože hlavním hybatelem vývoje byly řeči o tom, zda bude či nebude v USA další kolo kvantitativního uvolňování. Slabá data z amerického trhu práce odkryla další potenciál možného uvolnění. Podporu poskytl také GFMS, největší světový konzultant pro vzácné kovy. Ve svém Zlatém souhrnu 2012 uvedl, že cena by se do konce roku 2012 nebo začátkem 2013 mohla dostat nad hladinu 2000 USD.

Důvody pro pokračování rally jsou dobře známy: obavy z evropské dluhové krize, negativní reálný výnos a vyhlídky na další kvantitativní uvolňování v USA. Vrchol v roce 2013 se dá čekat, jakmile se vyhlídka růstu amerických sazeb stane realitou. GFMS také předpokládá, že nabídka dolů a recyklace zlata bude růst rychleji než poptávka po špercích a dalších produktech, takže investiční příležitost bude otázkou poptávky. Krátkodobě může cena dojít na 1530 USD, v případě, že trh bude opouštět riziko, což může na chvíli postihnout i zlato.

Techničtí obchodníci přivítali, že 55týdenní klouzavý průměr na 1647 dolarech jako podpora vydržel a trendová rostoucí čára od minima z roku 2008 zůstala nedotčená. V dalších dnech pravděpodobně k prolomení rezistence na hodnotě 1697 USD nedojde, protože mnoho obchodníků se nyní vůči zlatu chová netečně, protože zlato v uplynulých měsících často vydávalo falešné signály. Také lze argumentovat tak, že tato úroveň bude prolomena, protože hedžové fondy zůstaly trochu mimo s nižší expozicí vůči zlatu a budou reagovat, pokud se technický obrázek změní na pozitivní. 

Ekonomické zpomalení zasáhlo průmyslové kovy

Po lednovém silném růstu si kovy vzaly oddechový čas, přispívají k tomu i zprávy o ekonomickém zpomalení v Číně. Od počátku února se průmyslové kovy obchodují do strany, přičemž v posledních týdnech se prostředí změnilo na výrazně negativní. Vrcholem byl slabší report z amerického trhu práce, který nadále snížil výhled ohledně ekonomické aktivity a s tím související poptávky. 

Hlavním viníkem je však Čína a vysoké domácí zásoby průmyslových kovů jako je měď a ocel, které zvyšují obavy ze zpomalení. Čína v posledních letech stála za 40 procenty světové spotřeby a za více jak 50 procenty světového růstu ve spotřebě hlavních kovů. Proto jejich nejbližší cenový vývoj bude záviset na vývoji této země. 
Měď, nejvíce obchodovaný kov, prolomila technické úrovně jak v Londýně tak v New Yorku a aktuálně hledá podporu. Cena ještě nějakou dobu může trpět, protože panují obavy z tvrdého přistání v Číně a obavy vzbuzují také slabší ekonomická data v USA, která mohou panovat ještě dalších pár čtvrtletí. Techničtí obchodníci budou sledovat podporu na 8 000 USD/MT na LME v Londýně a 3,6 USD/lb na COMEXu v New Yorku. 
Poptávku po mědi očekáváme slabou, ale problémy na straně nabídky mohou cenu ochránit před dalším poklesem. Produkce z několika hlavních zemí zklamala z mnoha důvodů  jako například díky sporům se zaměstnanci, nepříznivému počasí, technickým problémům a díky poklesu kvality rudy, protože některé hlavní doly dosáhly hranice kapacity. 

Na trhu s ropou pokračují ústní intervence
Saúdská Arábie, největší světový exportér ropy a zároveň jediná země s další rezervní kapacitou, znovu vyjádřila svou nespokojenost se současnými cenami, které se pohybují okolo 120 dolarů za barel. Ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie, pan Naimi prohlásil, že zde žádný nedostatek nabídky není a zásoby jak v království tak jinde ve světě jsou na svých maximech. Dále uvedl, že Saúdská Arábie je odhodlaná stlačit ceny níže a že může produkovat v případě potřeby větší množství navzdory tomu, že aktuální produkce činí 10 milionů barelů denně, což je nejvyšší úroveň za posledních třicet let.

Mezinárodní energetická agentura (MEA) také dělala, co mohla, aby uklidnila ropné trhy, když oznámila, že dva roky ztížených podmínek na straně nabídky jsou za námi. Podle ní růst poptávky mírně oslabuje ve chvíli, kdy Saúdská Arábie zvýšila produkci. Kam tedy jde všechna ta ropa, když ne do spotřeby? MEA se domnívá, že tuto ropu navíc skladují na souši i na moři především rozvojové země, aby zvýšily strategické rezervy pro případ, že dojde k výpadku dodávek.

Naděje před setkáním v Íránu rostou
Skupina zemí sestávající z Číny, Ruska, Británie, Francie, USA a Německa se v Íránu setká poprvé po roce, aby diskutovala, jak řešit více jak měsíc trvající spor ohledně jaderných záměrů Íránu, které výrazně přispěly k letošnímu růstu ceny ropy. Sankce uvalené na Írán zvýšily riziko, že export ropy by mohl v této zemi klesnout na úrovně, které jsme naposledy viděli během íránsko-irácké války v polovině 80.let. Vysoké ceny ropy však nedopadají negativně pouze na Írán ale i na země, které sankce zavedly. Zanechme stranou rétoriku, trh se bude soustředit na známky dohody, kterou budou obě strany prezentovat jako vítězství a která pomůže uvolnit napětí.

Cena ropy Brent klesla, zatímco WTI udržela trojmístnou cenu, čímž došlo ke snížení cenového spreadu mezi oběma ropami. Brzy bude otevřen ropovod Seaway z Cushingu, centrálního skladu ropy WTI do Mexického zálivu, což odstraní tlaky na skladovací kapacitu v této oblasti a což pomůže ropě WTI posunout se zpět na mezinárodní cenovou úroveň, kterou reprezentuje ropa Brent.

Brent po většinu uplynulého týdne hledala podporu v pásmu 119 a 120 dolarů za barel, kde ji také našla. Dokud se situace v Íránu nezlepší, spekulanti na pokles budou pravděpodobně vybírat
zisky okolo 119 dolarů, protože ke snížení cenové prémie před známkami nalezení řešení nedojde.


0 komentářů: