14 ledna 2010

14/1 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Obchodovanie v USA sa vcera skoncilo v ciernych cislach. Pod narast za podpisali optimizmus spojeny so sezonou zverejnovania hospodarskych vysledkov a zlepsovanim vyhladov pre jednotlive spolocnosti. Dlhopisy a ropa sa posunuli nizsie.

- Citanie tzv. Beige Book potvrdilo, ze US ekonomika sa zotavuje, ked sa v 10 z 12 oblasti FED zlepsila ekonomicka situacia. Narast akcii bol vsak limitovany obavami, ze FED pripravuje ekonomiku na zvysovanie sadzieb, ktore by chcel urobit skor ako nezamestnanost zacne klesat. To je podmienka, aby udrzal inflaciu na rozumnej urovni.

- Akcie spolocnosti Merck & Co. vzrastli potom co analytici doporucili nakup akcii.

- Spolocnost Google Inc. sa prepadla nasledne vyhlaseniu, ze sa moze stiahnut z cinskeho trhu potom co sa stala obetou utoku hackerov (so zazemim v Cine) na emaily aktivistov za ludske prava. Utok na Google je velmi citliva otazka spojena s ochranou dusevneho vlastnictva, co je v pripade technologickych spolocnosti rovne kradezi technologie a strate konkurencnej vyhody. Postup cinskych uradov vyvolava otazniky pre dalsie nielen technologicke spolocnosti o pripadnych dalsich investiciach v Cine, s ktorou su spojene neustale problemy s ochranou dusevneho vlastnictva.

- Spolocnosti Baidu Inc. (najvacsi cinsky server na vyhladavanie informacii) zhodnotil o 14% na zaklade informacii spojenych so spolocnostou Google Inc.

- US bankove tituly sa posunuli vyssie, potom co ich sefovia obhajovali postupy svojich spolocnosti pred krizou a upriamili pozornost na vladu, s tym ze kriza bolo zapricinena dlhodobymi nizkymi urokovymi sadzbami a politikou US vlady, ktora podporovala a subvencovala vlastnictvo nehnutelnosti.

- Dnesok bude zverejnenych par dolezitych dat. Rozhodnutie ECB o vyske urokovych sadzieb o 13:45 SEC a zasoby podnikatelskeho sektora za mesiac november v USA o 14:30 SEC kde ocakavame zlepsenie o 0.6%.

- Ocakavame, ze dnesny den bude nakloneny riziku, hlavne po zverejneni poklesu nezamestnanosti v Australii. Obchodovanie s akciami bude ovplyvnene aj ocakavaniami hospodarskych vysledkov Intel Corp., ktore budu zverejnene po ukonceni obchodovania v USA.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 6000 s cielom na 6065. Stop pod 5978.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5500 s cielom na 5550. Stop pod 5481.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1145 s cielom na 1155. Stop pod 1142.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Accor, Akzo Nobel, carefour, deutsche Boerse, Essilor, France Telecom, Inditex, Pernod-Picard, PPR, Reed Elsevier, Admiral Group Plc., Associated Briti., BSkyB, BT Group, Bunzl, Serco Group.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatory): Banco Popular Es., BMW, Deutsche Bank, E.ON, EDF, Fortis, Fortum, GDF Suez, KPN, Amec, Anglo American, BP, Capita Group, Compass Group, Exprian, Inmarsat, International Po., Intertek Group, Intertek group, London Stock Exc.

ZLATO-
Zlato rastlo pocas vcerajsieho obchodovania na zaklade spekulacii, ze FED ponecha urokove sazdby dlhsie obdobie na nizkych urovniach co pomohlo posunut USD nizsie.

- Je mozne, ze by sa zlato dostalo na uroven 1200 USD/uncu v priebehu prveho polroka ako ochrana pred inflaciou.

- Dopyt po zlate zo strany Indie poklesol za minuly rok o 14% na uroven 343 metrickych ton. Bolo to zapricinene vysokymi cenami, ktore znizili dopyt zo strany zlatnikov a domacnosti.

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Doporucujeme predaj po prelomeni urovne 1140 alebo aj narast ku 1147 pred znovuotestovanim urovne 1133USD/uncu.

STRIEBRO
- Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Doporucujeme predaj na urovni 18.65 pre posunom na 18.45 USD/uncu. Stop nad 18.85.

ROPA-
Ceny ropy sa posunuli vyrazne nizsie po zverejneni vyssich zasob ropy v USA: 3699K (zverejnene) vs. 1500K (ocakavane).

- Zasoby vzrastli viac ako dvojnasobne. Bolo to zapricinene spekulaciami rafineri ohladne danovych povinnosti pred koncom roka, kedy znizovali svoje zasoby a po novom roku ich zacali zvysovat.

- Ceny ropy boli negativne ovplyvnene aj doznievajucimi spravami o zvysovani povinnych bankovych rezerv v Cine.

- Na pokles cien ropy mali vplyv aj udaje o stagnacii GE ekonomiky.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Ocakavame, ze v pripade zotrvania po urovnou 80.10 sa ropa posunie nizsie. Odporucame tu predaje pri 79.93 s cielom na 77.45 USD/barel. Stop nad 80.15.

EUR/USD -
Najdolezitejsia udalost dnesneho dna bude rozhodnutie ECB o vyske urokovych sadzieb. Neocakavame zmenu. Takisto ECB si este nemoze dovolit zvysit sadzby. Jedine zaujimave informacie, moze byt komentara Jean-Claude Trichet-a o situacii v Grecku.

- Pre USD budu zaujimave udaje o malobchodnych predajoch a ziadostiach o podporu v nezamestnanosti. Oba udaje, aj ak by boli prekvapive, nesposobia zmenu trendu EURUSD.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne pozitivny. Zda sa, ze uroven 1.4580 zostava zachovana. Doporucujeme pockat a po poklese pod 1.4500 nakupovat. Taktiez doporucujeme nakupy po prelomeni urovne 1.4595 s cielom na 1.4650 EURUSD.

EUR/CZK -
Nalada voci riziku sa zlepsila, ale zatial sme nevideli tento efekt mat vplyv na EURCZK. Vidime posun smerom dolu, ale chybaju nam vyraznejsie faktory, ktore by to podporili.

- CZK by sa malo darit najhorsie z celeho regionu, hlavne v porovnani s PLNCZK (vyssie urokove sadzby v PL).

- Vyhlad na 6 mesiacov: EURCZK 26-27.00; USDCZK: 18.20-50.

- Rezistencia je na 26.29/30 a podporna uroven na 26.06.

0 komentářů: