11 ledna 2010

Market Commentary

Akciove trhy

- US akcie ukoncili minuly tyzden v pozitivnom teritoriu. Pomohli tomu hlavne ocakavania lepsich hospodarskych vysledkov firiem, ktorych zverejnenie zacina v pondelok spolocnostou Alcoa Inc. po ukoncenim obchodovania na Wall Street a spekulacie, ze FED ponecha urokove sadzby na nizkej urovni este dlho.

- Podarilo sa im uzavriet obchodovanie vyssie aj napriek neocakavanemu poklesu zamestnanosti (-85 000 pracovnych miest), zatial co analytici predpovedali vyrovnane cisla za mesiac december. Celkovo vsak trhy nevideli toto cislo az tak zle, kedze novembrove cisla boli revidovane a boli v pluse. To by mohlo potvrdit, ze investori sa pozeraju dalej do buducnosti, nielen na piatkove udaje.

- US akciam pomohli aj informacie, ze zasoby vo velkoobchode vzrastli, co by mohlo znamenat, ze objednavky sa zvysuju po nedavnom raste predajov.

- Akcie UPC Inc. sa posunuli vyssie, potom co spolocnost oznamila, ze jej zisk by mal byt vyssi ako predosly odhad a zaroven, ze prepusti 1800 zamestnancov aby bola schopna udrzat si terajsi podiel na US trhu.

- Akcie spolocnsoti Alcoa Inc. vzrastli potom co slabnuci USD pomohol rastu cien komodit.

- Podobne na tom boli aj spolocnosti AK Steel a U.S. Steel Corp. potom co JP Morgan zlepsila odhad pre tieto spolocnosti na zaklade predpokladov rastu cien ocele.

- Akcie spolocnosti Halliburton Co. vzrastli potom co Goldman Sachs Group Inc. zvysil vyhlad spolocnosit z neutralneho na nakup. Spolocnost je druhy najvacsi poskytovatel sluzieb a tazobnych zariadeni pre ropne spolocnosti na svete.

- Financne tituly poklesli potom co analytici Citigroup Inc. predpovedali pokles prijmov z obchodovania pre Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. and Morgan Stanley Inc. Obchodovanie s dlhopismi, komoditami a FX pokleslo vo stvrtom stvrtroku a prijmi bank by mali tiez negativne ovplyvnene aj reformou financneho dohladu.

- Celkovo by hospodarske vysledky firiem mali byt lepsie v porovnani s rovnakym obdobim roku 2008. Dnesny vyhlad je pozitivny pre riziko, doporucujeme nakupy akcii po poklesoch.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 6058 s cielom pri 6110. Stop pod 6030.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5549 s cielom na 5600. Stop pod 5525.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1145 s cielom na 1154. Stop pod 1140.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Ahold, Banca Monte Dei., Banco Populare Es., BNP Paribas, Deutsche Bank, Electricidade De., Enel, Fiat, Fortis, Hermes, BT Group, Cable & Wireless, Cairn Energy, Carnival, Eurasian Natural, HSBC Holdings, Kazakhyms Plc, Legal & General, Sainsbury, Standard Life.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatory): Akzo Nobel, ASML Holding, Fortum, Groupe Bruxelles, Iberdrola, KPN, SES, Telecom Italia, Telefonica, Alliance Trust P., AstraZeneca, BP, Bunzl, Capita Group, Hammerson, Kingfisher, London Stock Ex., Man Group, Next.

ZLATO

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1146 s cielom na 1156 USD/uncu. Stop pod 1141.

STRIEBRO

- Dnesny vyhlad na striebro je mierne pozitivny. Odporucame nakupy okolo urovne 18.60 s cielom na 18.77 USD/uncu. Stop pod 18.52.

ROPA

- Aj napriek horsim datam o zamestnanosti skoncila v ciernych cislach. Po zverejneni horsim ako ocakavanych dat ceny ropy poklesli ale nasledne sa vplyvom oslabujuceho USD vratili na vyssie urovne.

- Data neboli az tak zle, ak zohladnime ze 241 000 ludi nemohlo pracovat kvoli zlemu (velmi chladnemu) pocasiu.

- Tento tyzden by mohla cena ropy poklesnut na zaklade spekulacii, ze zasoby ropy by mohli tento tyzden opat vzrast zatial co spotreba paliv sa znizuje.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne pozitivny. Odporucame nakupy okolo urovne 83.00 s cielom na 83.65 USD/barel. Stop pod 82.74.

EUR/USD

- USD zaznamenal najvacsi tyzdenny prepad od novembra pocas piatkoveho obchdovania co bolo vyvolane necakane horsimi datami z US trhu prace co vyvolalo spekulacie, ze FED moze rozsirit stimulacny balicek.

- Je potrebne sa vratit ku nedavno zverejenim Minutkam zo zasadania FED-u 15.-16. decembra, ked sa niektori predstavitelia preberali moznost zvysenia a rozsirenia stimulacneho programu ak by sa ekonomika oslabila.

- Nasledne tymto uvaham ako aj informaciam o prudkom raste exportov a importov z/do Ciny sa na FX trhy vratil zaujem investorov o riziko, ktory posuva EURUSD na vyssie urovne. Zaujimava bude uroven 1.4530/40, kde je velke mnozstvo cakajucich stopovych prikazov.

- Na EURUSD mame mierne pozitivny vyhlad. Doporucujeme nakupy po poklesoch smerom ku 1.4470 s cielom na 1.4517 EURUSD. Stop loss pod 1.4456.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Dakujem za tip na striebro :)