15 ledna 2010

15/1 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Senior Sales Trader, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY
- Obchodovanie v USA sa vcera skoncilo v ciernych cislach. Obchodovanie prebiehalo pod taktovkou technologickeho sektora pred zverejenim hospodarskych vysledkov spolocnosti Intel Corp. Vysledky boli lepsie ako predpovede, ktore vsak boli upravene smerom dolu. Najvacsi vyrobca mikrocipov na svete (80% pocitacovych procesorov na vsetkych PC pochadza z dielne Intelu) profitoval z narastu predaja notebookov a ozivenia trhu so stolovymi pocitacmi.

Prijmy z predaja ako aj ciste prijmy vzrastli v Q4 2009. Intel by mal profitovat aj z novej technologie vyroby, ktora by mala umoznit vyrabat mikrocipy uspornejsie. Aj napriek pozitivnym prognozam o raste predajov PC spolocnost ocakava horsie vysledky za Q1.

- Vacsi narast zasob podnikatelskeho sektora ako ocakavanie pomohol prevazit spravy o necakanom prepade malobchodnych predajov v USA za mesiac december a naraste ziadosti o podporu v nezamestnanosti.

- Akcie spolocnosti Oracle Corp. vzrastli potom co Morgan Stanley predpovedal narast cien akcii, spojeneho s akviziciou Sun Microsystems, ktora pomohla zvysit prijmy.

- Dnes bude zverejnovat vysledky JPMorgan Chase & Co. o 13:00 SEC. Odhad je 0.601 centov na akciu (EPS).

- Dnesok bude bohaty na zverejnenie dolezitych dat. CPI z Eurozony (11:00 SEC), USA (14:30 SEC) a udaje o priemyselnej produkcii a vyuziti kapacit z USA (15:15 SEC).

- Aj dnes zostavame nakloneni riziku a odporucame nakupy akcii po poklesoch.

- Vyhlad na dnesny den pre DAX je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5990 s cielom na 6018. Stop pod 5974.

- Vyhlad na dnesny den pre FTSE je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 5495 s cielom na 5520. Stop pod 5480.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1143 s cielom na 1149. Stop pod 1142.

- Dnesne odporucanie na nakup (Technicke indikatory): Adida, Alcatel-Lucent, Capgemini, Daimler, Erste Bank, Fresenius Medica., Heineken, Hermes, KPN, Linde, Associated Briti., AstraZeneca, Autonomy Corp, Cadbury, Carnival, Compass Group, Diageo, Experian, Fresnillo, Glaxosmithkline.

- Dnesne odporucanie na predaj (Technicke indikatory): Akzo Nobel, Deutsche Bank, Deutsche Boerse, Deutsche Post, EDF, Groupe Bruxelles., LVMH, Snam Rete Gas, Sodexho, BAT, Burberry Group, G4S Plc, Intercontinental., Intertek Group, Kingfisher, Lnmin, Morrison Superma., Next, Resolution Plc.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Odporucame predaj po prelomeni urovne 1135 pre znovuotestvanie urovne 1125 USD/uncu. Stop nad 1140.

STRIEBRO
- Dnesny vyhlad na striebro je mierne negativny. Odporucame predaj po prelomeni urovne 18.50 s cielom na 18.30 USD/uncu. Stop nad 18.70.

ROPA- Ceny ropy sa posunuli nizsie potom co US malobchodne predaje neocakavane poklesli a narastli ziadosti o podporu v nezamestnanosti, co znamena pomalsie ozivenie ekonomiky.

- Ropa sa obchoduje v uzkom pasme a trh si hlada novy smer.

- OPEC planuje zvysit tazbu na zaklade vyssej spotreby v Severnej Amerike kvoli studenemu pocasiu.

- V Commodity Futures Trading Commission sa objavil navrh na obmedzenie spekulacii na komoditnom trhu, ktory by obemedzil obchodovanie velkych bank a swapovych dilerov s ropou, zemnym plynom, vykorovacim olejom a benzinom.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Odporucame predaje po narastoch smerom ku 79.50, stale s cielom na 77.45 USD/barel. Stop nad 80.15.

EUR/USD -
ECB vcera nezmenila urokove sadzby a tak hlavna sadzba zostava na urovni 1%. Jean-Claude Trichet vyhlasil, ze Grecko nebude mat ziadne specialne zaobchadzanie a tym len potvrdil postoj ECB k pripadnej pomoci (bail-out) znamy uz od minuleho roka co posunulo EURUSD nizsie (co bolo vcelku zaujimave, pretoze nenasledoval vyraznejsi prepad).

- Pre EUR bude velmi dolezite sledovat dalsi vyvoj okolo pripadnej pomoci zo strany MMF. Akakolvek pomoc by pomohla EUR ale poprela by zmysel Pakt stability a rastu spojeny s moralnym hazardom ohladne zodpovednej rozpoctovej politiky.

- Horsie udaje o Empire State Sentiment Index (Index priemyselnej produkcie) by mohli vytvorit tlak na USD (15:30 SEC).

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne negativny. Narast smerom k urovni 1.4450-60 je limitovany. Doporucujeme tam predavat s cielom pri 1.4385 EURUSD. Stop nad 1.4515

OPCIE
- EURGBP sa obchoduje v uzkom pasme s moznym rastom. Naskytava sa moznost vyhodne si kupit Call na EURGBP, strike 0.8950 s expiraciou 3. februara 2010 alebo predat Put na EUGBP, strike na 0.8750 s expiraciou 3. februara 2010.

0 komentářů: