17 března 2010

Komentář Kena Vekslera - 17.03

Dobrý den,

Federální výbor pro volný trh (FOMC) se sešel a zase se rozešel a v souladu s očekáváními nedošlo k žádné změně v rétorice ani tónu. Dolarový index (DXY) se drží vratkého supportu a zdá se, že prozatím sehrává svoji úlohu chuť k riziku, protože akcie pokračují ve svém růstu. Proběhlo zasedání Bank of Japan (BOJ) přijala své rozhodnutí a ani v tomto případě se v souladu s očekáváními nic nezměnilo. Jedinou výjimkou v tomto ohledu bylo navýšení programu na podporu likvidity, který v ostatních ohledech zůstal nezměněn. Splatnost úvěru poskytovaných v rámci programů zůstává 3 měsíce.

Jaký tedy mají tyto události dopad na vývoj hlavních měn... Podobně jako v případě FOMC neměla ani včerejší schůzka týkající se eura na trzích žádné zásadní výsledky, které by se dostaly do novinových titulků, a EURUSD dále směřuje vzhůru a zdá se, že se chystá otestovat odolný pivot na úrovni 1.3840. V očekávání dobrých nabídek a po dosažení úrovně 1.3817, kam se kurz dostal přes noc, dochází ráno k drobnému poklesu. Zůstávám pevně přesvědčen o tom, že tuto úroveň během následujících 24 hodin překonáme a myriády stop-lossů umístěných mezi úrovněmi 1.3855 a 1.3870 by nás měly dostat na 1.3900 při prvním pokusu o vyklizení pozic. Pokud jde o pokles, existuje poměrně velké množství nabídek k odkupu poblíž úrovně 1.3770 a významnější nabídky leží těsně pod úrovní 1.3750. Dnes se nepřikláním k nákupu ani k prodeji, ale jak už jsem uvedl, očekávejte během dne spíše růst. Prozatím mám otlačený zadek z dlouhého vysedávání na plotě.

GBPUSD dnes ráno vyráží směrem nahoru a lze očekávat další vyklízení pozic při vzestupu, který už není jenom nevýrazným vzestupem po propadu. Předpokládám, že do konce týdne bude otestována úroveň 1.5330/50, která s největší pravděpodobnosti odolá a v takovém případě doporučuji vstoupit do nových krátkých pozic. Během dne vyhlížejte poklesy k hladině 1.5160/70, které budou poskytovat relativně dobrou podporu nabídky umístěné v její blízkosti.

V případě USDJPY k žádném zajímavému vývoji nedochází a také já žádný zájem neprojevuji..... I dnes se opakuje stejný scénář – prodáváme při vzestupu a očekáváme, zda dojde k proražení úrovně 89.80 a k výraznějšímu poklesu.

AUD a následně také NZD si prožily zajímavou noc na základě nejnovějších údajů, kdy u AUDNZD vzaly za své technické úrovní/stop úrovně. AUD vystoupal na úroveň 0.9215, zatímco NZD přes noc podal jednoznačně nejlepší výkon a dostal se až na úroveň 0.7133. AUDNZD pozice se zdají být dnes ráno zdravější a poté, co se naplnilo mé potvrzení trendu (klouzavý průměr za 20 období), nyní očekávám další pokles a zbývající krátké pozice uzavírám poblíž hladin 1.2850 a 1.2800. Nenechte se mýlit, AUD je stále dobře podložen nabídkami a nepřestane stoupat, dokud nedosáhne hladiny 0.9250, já však dále spekuluji na pokles a budu čekat na oslabení vzestupu, po němž ještě dnes prodám, a ve střednědobém výhledu budu zavírat krátké pozice poblíž hladin 0.9130 a 0.9050.

Pokud o data, dnes očekáváme údaje o britské nezaměstnanosti a také zveřejnění amerického indexu cen průmyslových výrobců. Neočekávám, že by některý z těchto údajů měl výrazný dopad na trhy, ale dovedu si představit, že před zveřejněním uvedených čísel někteří obchodníci u GBPUSD sázejí na taktiku nakoupit při očekáváních zveřejněných čísel a následně výhodně prodat.

To je pro dnešek vše, přátelé....
Zítra odlétám na dovolenou a vracím se až v polovině dubna, kdy také (po několika dnech, než se zase zorientuji v trzích) budu pokračovat se svými komentáři.
Mnoho štěstí a úspěšné obchody... Já si zatím budu užívat pláže a popíjet koktejly.

S pozdravem,

Ken Veksler.

0 komentářů: