18 března 2010

Libra a australský dolar dosahují opačných extrémů

John Hardy, stratég FX trhu, Saxo Bank

Měnami, které si v současné době zaslouží největší pozornost, jsou na slabší straně libra a na silnější straně australský dolar. Měnový pár GBPAUD dosáhl úrovně, jaké měny zemí G-10 nezaznamenaly téměř po celou generaci. Ocitl se totiž na významném 25letém minimu.
AUD zatím stále těží ze síly přehřívající se čínské ekonomiky a zůstává mezi měnami zemí G-10 zastáncem optimistů, kteří věří v pokračující oživení světového hospodářství a trhů aktiv obecně.

Sterling trpí pod tíhou obav ze své fiskální budoucnosti a z možnosti, že vznikne parlament bez převahy některé ze stran, což by bránilo přijetí jakýchkoli rozhodných kroků při řešení fiskální situace VB po nadcházejících volbách (jejich termín není znám, ale musejí proběhnout do začátku června). V posledních týdnech skončila libra znovu na dně skupiny G10. Velkou Británii stále straší nejtíživější fiskální situace ze všech významných měn s výjimkou Japonska a nejvíce ochromených ekonomik na periférii eurozóny. Libru sužují tři hlavní problémy (čtyři, započteme-li masivní převzetí AIA ze strany Prudential). Zaprvé, nedůvěryhodnost plánů na vyřešení obrovského deficitu, kterému VB čelí nehledě na lepší výchozí pozici v poměru ke státnímu dluhu např. v porovnání s Německem. Za druhé, znepokojující možnost patové situace v parlamentu po nadcházejících volbách (volby do parlamentu musí ve Velké Británii proběhnout nejpozději 3. června) a fakt, že politicky slabá vláda bude dále odkládat úsporná opatření. Za třetí, staré dobré ekonomické problémy jsou pro VB morem: velmi slabá libra vůbec nepomohla průmyslu, jak je patrné z posledních zpráv, a růst zaostává daleko za očekáváními. Obchodní bilance se najednou také vychýlila špatným směrem, což ještě zhoršuje fiskální situaci a riziko státního bankrotu. Aby toho nebylo málo, regulátor FSA nedávno oznámil, že bude požadovat nové, ještě přísnější zátěžové testy pro banky – toto může potlačit dynamiku historicky velmi energického sektoru finančních služeb. A konečně, vzrostla inflace a guvernér King a jeho spolupracovníci v BoE doufají, že se jedná o dočasný projev. Naše prognóza pro libru je pochmurná – jistě, vše vypadá děsivě, ale hodně tohoto pesimismu je již v cenách započteno. V delším horizontu je nám jasné, že Velká Británie bude muset vymyslet, jak z toho ven.

Nemáme sice v žádném případě v úmyslu chytat padající nože, ale zajímá nás, jak dlouho může takový pohyb ve světě G-10 pokračovat. Minulost nám ukazuje, že u hlavních měn nakonec téměř vždycky dochází k návratu k normálu bez ohledu na to, jak hrozivé nebo báječné jsou fundamentální ukazatele. AUD je obecně příliš silný, nejen vůči libře, ale i vůči ostatním měnám, které normálně s AUD pozitivně korelují, např. NZD (nové 10leté maximum) a NOK (míří k novému 6letému maximu).

I když GBPAUD klesá z dobrého důvodu, historie trhu nám neustále ukazuje, že návrat ke středním hodnotám je na trhu měn s volným kurzem mocnou silou a tento pár by mohl v určitém okamžiku v krátkodobém až střednědobém horizontu z dosud neočekávaných příčin změnit směr. Takový obrat by byl pro ochotu riskovat pravděpodobně šokem, který by otřásl současnými předpoklady trhu ohledně AUD a jeho v současnosti příznivého postavení. Jedinou nadějí pro libru by mohlo být, že trh je jednoduše až příliš přesycený pesimismem a pozicemi pro tak pesimistický výsledek, protože je obtížné zapátrat a najít důvod, proč tuto měnu nakupovat.

0 komentářů: