16 dubna 2010

EUR na pozadí vzrůstajících obav z brzkého čerpání finanční pomoci přislíbené Řecku zařadilo znovu zpátečku

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

• EU: Index spotřebitelských cen eurozóny (09:00)
• EU: Obchodní bilance eurozóny (09:00)
• Kanada: Prodeje nových motorových vozidel (12:30)
• Kanada: Tržby ve zpracovatelském sektoru (12:30)
• USA: Započatá výstavba (12:30)
• USA: Počet vydaných stavebních povolení (12:30)
• USA: Index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan (13:55)

Komentáře k dění na trhu:

Údaje zveřejněné v USA byly smíšené, neboť počet nově hlášených nezaměstnaných se zvýšil na 484 tis. (konsensus: 440 tis.), což se ale přičítá spíše „nedodělkům v administrativním zpracování“, než že by tento údaj pravdivě odrážel situaci na pracovním trhu. Průmyslová výroba se v březnu zvýšila o 0,1 % (konsensus: +0,7 %), což bylo zklamáním, i když pokles se soustředil na jediný sektor: podniky veřejných služeb. Zpracovatelský průmysl (+0,9 %) a těžařství (+2,3%) zaznamenaly slušný nárůst. Index podnikatelské nálady státu NY očekávání předčil a index výrobní aktivity oblasti Filadelfie je naplnil.
GBP po včerejší večerní televizní debatě leaderů hlavních politických stran zaznamenala určitý tlak ze strany prodávajících. První průzkumy veřejného mínění označují za vítěze N. Clegga kandidujícího za liberální demokraty s předpokládaným ziskem 51 % hlasů. D. Cameron zastupující konzervativce by získal 29 % a labouristé, za které kandiduje G. Brown, by skončili se ziskem 19 %. Skutečnost, že konzervativci nevyšli z průzkumu jako vítězové, znovu vrátila do hry přízrak neakceschopného parlamentu a přitížila sentimentu.
Další zprávou je, že Čína v reakci na velmi silný růst HDP zaznamenaný v 1. čtvrtletí (který podpořil obavy z přísnější monetární politiky) upravila pravidla týkajících se nákupů domů, zavedla přísnější hypotéční standardy pro druhé a třetí nemovitosti a zvýšila zálohu, jejíž uhrazení je vyžadováno v případě domů s obytnou plochou přesahující 90 m2 a druhých a třetích nemovitostí.
Sentiment se od začátku obchodování na asijských trzích držel pevně na straně těch, kteří mají k riziku averzi. Zpráva analytického týmu Morgan Stanley, o které se rozepsal Ambrose Evans-Pritchard v deníku Telegraph, probírala možnost (z dlouhodobého hlediska) rozpadu eura, a přispěla tak k těžkým časům, které euro přes noc prožívalo, a stáhla EURUSD zpět na minima dosahovaná během nočního obchodování. Obvyklé „rizikové“ páry byly celé ráno pod tlakem a akciové trhy uzavírají týden pochmurněji.

0 komentářů: