13 dubna 2010

FX Update - 13/04

Ztrpkla již dosavadní eufórie ohledně eura?
Od zítřka začíná být kalendář zajímavější…

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• Německo: Index spotřebitelských cen / index velkoobchodních cen (06:00)
• Švédsko: Index spotřebitelských cen (07:30)
• EU: Vystoupení M. Ordoneze (ECB) (07:30)
• Velká Británie: Obchodní bilance (08:30)
• Velká Británie: Ceny domů DCLG (08:30)
• EU: Vystoupení E. Nowotnyho (ECB) (08:30)
• USA: Optimismus malých podniků NFIB (11:30)
• Kanada: Index cen nových domů (12:30)
• Kanada: Obchodní bilance (12:30)
• USA: Obchodní bilance (12:30)
• USA: Index cen dovozů (12:30)
• USA: IBD/TIPP index ekonomického optimismu (14:00)
• USA: Vystoupení D. Tarulla (Fed) (14:45)

Komentáře k dění na trhu:

Vzhledem k tomu, že se přes noc neočekávalo zveřejnění žádných zásadních dat, na něž by trhy mohly reagovat, vývoj na trzích měl volný průběh, přičemž všechny zraky zůstávaly upřeny na EUR v očekávání, zda spektakulární posilování, jehož jsme byli svědky při otevření asijských trhů, bude pokračovat i nadále. Odpověď je: ne tak docela. Původní euforie začala vyprchávat, protože nadále zůstávalo nezodpovězených několik otázek včetně toho, zda (a jak) členské země schválí vynakládání finančních prostředků poté, co Řecko začne z půjčky čerpat. I když jsou úroky, kterými je půjčka úročena, pod tržními sazbami, řecké spready včera neuzavíraly na dramatických hodnotách, ačkoli 5leté spready poklesly o dalších 43 bodů. Dalším testem pro Řecko bude na dnešek ohlášená aukce vládních dluhopisů v hodnotě 1,2 mld. EUR.
Pokud jde o data, Bank of Canada zveřejnila údaje o optimističtějším a udržitelnějším vývoji kanadské ekonomiky a kanadský ministr financí Jim Flaherty uvedl, že posilování CAD je poměrně spořádané a odráží silná fundamentální data, což znamená menší riziko pro kanadské podniky. V USA ministerstvo financí zveřejnilo údaje o březnovém rozpočtovém deficitu ve výši 65 mld. USD, což je ve srovnání se stejným měsícem loňského roku zlepšení o přibližně 130 mld. USD (konsensus: -62 mld. USD). Převážná část tohoto rozdílu byla způsobena jednorázovou úpravou odhadovaných výdajů z programu TARP a také příznivými kalendářními posuny.
Riziko bylo během asijského obchodování odsunuto na vedlejší kolej, ačkoli žádná konkrétní nebo výrazná událost váhy nerozhýbala. Maloobchodní Japonsko od samého začátku prodávalo měnové páry s JPY a to se také přeneslo i na komodity. GBP utržila další ránu poté, co podle údajů RICS ceny domů ve VB vzrostly nejpomalejším tempem za posledních 8 měsíců. Nicméně ostatní údaje libru brzy podpořily, když monitor maloobchodních tržeb BRC (který lépe odráží prodejní aktivitu, než oficiální údaje) vzrostl nejrychlejším tempem za poslední rok, i když k tomu mohlo přispět i načasování velikonočních svátků. Tržby za stejné zboží vzrostly v březnu meziročně o 4,4 % oproti konsensu 3,0 % a v únoru o 2,2%, ale 5týdenní vykazované období, včetně prodlouženého víkendu, přimělo generálního ředitele BRC vyjádřit varování, že pravděpodobně právě díku tomu vypadají údaje dvakrát lépe, než jaké ve skutečnosti jsou.
Během evropského obchodování budou dnes zveřejněny údaje o německém CPI a WPI spolu s CPI ve Švédsku a poté údaje o obchodní bilanci a cenách domů DCLG ve VB. Ze Severní Ameriky jsou na pořadu dne většinou druhořadé údaje jako optimismus malých podniků a dovozní ceny spolu s obchodní bilancí USA. Kanada zveřejní index cen nových domů a obchodní bilanci.

0 komentářů: