12 dubna 2010

FX Update - 12/04

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• Kanada: Započatá výstavba (12:15)
• Kanada: Bank of Canada – Podnikatelský výhled /Analýza úvěrů (14:30)

Komentáře k trhu:
Kromě pátečního posílení kurzu EUR hovořila uveřejněná data ve prospěch GBP po výraznějším pohybu v indexu cen výrobců (PPI) ve Velké Británii (+3,6 % meziměsíčně oproti očekávané hodnotě +1,2 %); CAD byl omezen neuspokojivými údaji o zaměstnanosti s čistou změnou v zaměstnanosti ve výši +17,9 tis. oproti očekávaným +26,0 tis. a nárůstem míry nezaměstnanosti z 8,1 % na 8,2 %. USD vykazuje klesající trend a EUR vyskočilo nahoru, zlato pokračuje v současném posilování a dostává se na nejvyšší úroveň za poslední čtyři měsíce, i když ceny ropy se zastavily těsně nad 86 USD v Asii a přes den směřovaly níže.

Detaily balíčku EU/MMF ukazují, že půjde o tříletou dohodu, která poskytne celkem 80 mld. EUR, z toho v prvním roce bude k dispozici 30 mld. EUR od EU a 1,25-1,5 mld. EUR od MMF. Balíček je k dispozici okamžitě a není podmíněn dalšími rozpočtovými úsporami na straně Řecka než těmi, které již byly dohodnuty. Velikost balíčku je pravděpodobně jedním z hlavních důvodů zotavení s tím, že se vyřešily okamžité obavy o likviditu, i když možná bude potřeba sledovat reakci EUR, až Řecko začne pomoc opravdu využívat.

Podle dalších víkendových zpráv zaznamenala Čína v průběhu března svůj první měsíční deficit obchodní bilance, což je výsledek, který jsme očekávali, i když možná nikoli v daném rozsahu. Důsledkem prudkého růstu dovozu je deficit ve výši 7,24 mld. USD, což výrazně převyšuje částku 0,39 mld. USD, která se očekávala v souvislosti s obrovským růstem dovozu o 66 % meziročně; vývoz nenaplnil očekávání trhu na úrovni +26,9 % a expandoval o pouhých 24,3 % ročně. Někteří analytici tvrdí, že tento vývoj zmírní tlak na čínské orgány směřující k revalvaci jüanu, zejména s ohledem na termín konání americko-čínského summitu tento týden. My ovšem před přílišným důrazem na tyto údaje varujeme, protože období na přelomu února a března bylo slabou obchodní bilancí poznamenáno i v minulosti.

Tragické letecké neštěstí, při němž zahynula řada nejvyšších představitelů polských institucí, mimo jiné prezident Lech Kaczynski a guvernér centrální banky Slawomir Skrzypek, vyvolalo na měnových trzích mírně negativní reakci. Po pátečním zásahu Polské centrální banky se měnový pár EURPLN vyhoupl vzhůru, ačkoli tento vývoj je z velké části motivován prudkým pohybem EUR. Přestože došlo k tragickým ztrátám na lidských životech, vypadá to, že politická situace se bude nadále vyvíjet stejným směrem. Konkrétní kroky související s přechodem pravomocí jsou stanoveny ústavně.

0 komentářů: