01 prosince 2010

Výroba v USA by se měla zlepšit, jelikož lidé přijdou o dávky

Kalendář je znovu plný. Očekává se, že údaje zveřejňované v USA vykáží zlepšení ve zpracovatelském sektoru a v zaměstnanosti, i když ceny na trhu s bydlením se blíží dvojitému dnu. V Evropě nás čeká celá řada indexů nákupních manažerů a německé maloobchodní tržby.

V USA dnes vyprší dávky v nezaměstnanosti…
Dnešek je dnem, kdy vyprší podpora v nezaměstnanosti lidem, kteří ji dostávali 99 týdnů. Ano, čtete správně, 99 týdnů. Zkuste říct člověku na ulici, že recese je už za námi. I když vzhledem k absolutnímu počtu lidí, kterým nárok na podporu tento měsíc končí (2 miliony), dojde pravděpodobně k dalšímu prodloužení. Pokud prodloužení nebude schváleno, znamená to, že bez jakéhokoli příjmu se ocitne ještě více lidí. Bez takového prodloužení nároku na podporu již nebudou moci získávat dávky po delší dobu ani nově propuštění zaměstnanci, a budou mít tudíž nárok na standardních 26 týdnů. To není zrovna optimální situace pro předvánoční nákupní horečku. Podle společnosti ShopperTrak byl nárůst tržeb v neděli v podstatě nulový. Návštěvnost se však dle indexu návštěvnosti maloobchodů zvýšila o 2,8 %. Jinými slovy, lidé se šli podívat na věci, které si nemohou dovolit.
... ale výroba vypadá slibně

Největší událostí dneška bude index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a očekávání se po sérii příznivých regionálních průzkumů, včetně včerejšího chicagského indexu nákupních manažerů, který z předchozích 59,9 vzrostl až na 62,5, obracejí k lepšímu. Přidejme k tomu ještě pozitivní atmosféru obklopující americký zpracovatelský průmysl, kde index nových objednávek vzrostl z 65 na 67,2, z čehož vyplývá, že v několika nadcházejících měsících zpomalení bezprostředně nehrozí.
Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu ISM v říjnu vystoupil z 54,4 na 56,9, přičemž setrvávání na těchto úrovních znamená poměrně slušné HDP za čtvrté čtvrtletí. Očekáváme index v prakticky nezměněné výši 57, což by mohlo vést k závěru, že se už druhý měsíc po sobě zpracovatelský průmysl těší rozmachu v rychlejším tempu, než je historický průměr (54,8).

Zítra bude také zveřejněna změna počtu pracovních míst dle zprávy společnosti ADP a určitě stojí za pozornost, jelikož zachycuje počty pracovních míst mimo zemědělství, které Bureau of Labor Statistics (BLS) zveřejní tento pátek. Obecně však je za poslední rok tento údaj poněkud méně optimistický ve srovnání s údajem o počtu pracovním míst v soukromém sektoru uváděném BLS (ADP měří pouze zaměstnance soukromých firem, a proto ve své zprávě neuvádí státní zaměstnance).
Den zakončíme Béžovou knihou Fedu, která by měla odrážet zlepšení ve zpracovatelském průmyslu a možná také v zaměstnanosti, ale celkově přinese obraz ekonomiky, která expanduje příliš pomalým tempem a potýká se s deflačními silami. Také trh s nemovitostmi je, jak je neblaze známo, slabý a je podle včera zveřejněného indexu cen domů CaseShiller, který se propadl více, než se čekalo, jen krůček od dvojitého dna cen nemovitostí.

0 komentářů: