05 května 2011

Equity Kickoff: Evropu čeká den ve znamení úrokových sazeb

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové trhy otevřou výše i přesto, že včera zveřejněné údaje o změně zaměstnanosti a vývoji ve zpracovatelském sektoru dopadly hůře, než se původně očekávalo. Pozornost bude upřena na německé podnikové objednávky a na rozhodnutí BoE a ECB ohledně úrokových sazeb.
Futures na index FTSE 100 se před začátkem dnešní seance, která by mohla být velmi zajímavá, pohybují o 0,5 % výše.
Investory dnes čekají údaje o německých podnikových objednávkách za březen (10:00 GMT), u kterých se očekává meziroční nárůst o 15,4 %, což oproti únorovým 20,1 % představuje mírné zpomalení.
Později během dne trhy obrátí svoji pozornost na festival úrokových sazeb. V případě Bank of England (11:00 GMT) se očekává, že banka ponechá úrokové sazby na nízké úrovni 0,5 %, protože nejnovější údaje o vývoji britské ekonomiky ukazují, že její kondice je slabá a že ekonomika stále nedokáže dostatečně nastartovat. V dubnu britský zpracovatelský sektor, stavebnictví i trh s bydlením zpomalily, což guvernérovi BoE Mervynu Kingovi dává k dispozici potřebnou munici, aby prosadil zachování nízkých úrokových sazeb i přes současné inflační tlaky.
Také v případě Evropské centrální banky (11:45 GMT) se očekává, že banka ponechá úrokové sazby na stávající úrovni, aby vyšla vstříc slabé eurozóně, která se s výjimkou Německa stále ještě potýká se slabým růstem. Také vzhledem k nedávným tlakům na úvěrových trzích se ECB může rozhodnout zachovat nízké úrokové sazby i přes to, že spotřebitelské ceny se pohybují na vyšších úrovních, než na jakých by je centrální banka ráda viděla.
Výsledky společností Swiss Re, Lafarge a Société Générale nejsou příliš růžové
Zajišťovna Swiss Re vykázala za první čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 665 mil. USD oproti 1,03 mld. USD očekávaným analytiky v souvislosti s vysokými pojistnými plněními po zemětřeseních na Novém Zélandu a v Japonsku.
Společnost Lafarge oznámila za první čtvrtletí čistou ztrátu 29 mil. EUR oproti očekávaným 34,6 mil. EUR, ale zklamala trh korekcí prognózy růstu trhu s betonem na rok 2011 směrem dolů na 2–5 %. (Předchozí prognóza uváděla 3–6 %.) Toto jsou zajímavá data, protože společnost Lafarge je úzce propojená s globálním stavebním sektorem a snížení prognózy by mohlo znamenat, že stavební aktivita se o něco zpomaluje.

Société Générale oznámila čistý příjem za první čtvrtletí ve výši 916 mil. EUR ve srovnání s odhadem analytiků ve výši 1,06 mld. EUR (pokles o 14 % oproti minulému roku), kvůli finančním dopadům politických nepokojů v Egyptě. Hospodářské výsledky jsou ale i tak stále o mnoho lepší a robustnější, než můžeme vidět za první čtvrtletí u jiných evropských bank.

Americký index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM utrpěl velkou ránu
Pro někoho bylo velkým překvapením směrem dolů, že index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM dosáhl hodnoty 52,8 oproti očekávaným 57,5. Příčinou byl prudký pokles nových objednávek, které se z březnových 64,1 snížily na 52,7, což znamená největší pokles od roku 1997.

Tato zpráva ani nestačila obletět svět a trh již zaplavily zmínky o zpomalení momenta americké ekonomiky a další katastrofické komentáře. Proč tedy trhy nezareagovaly na tuto zprávu negativněji? Podle našeho názoru je včerejší pokles v indexu aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM jen jedním údajem v moři ostatních ekonomických údajů z USA, které jsou pozitivní. A bylo by předčasné činit na základě těchto čísel jakékoli závěry pro investice.

0 komentářů: