03 května 2011

Equity Kickoff: Tlak na rekordní zisky a zprávy z ekonomiky

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy otevřou v úterý výše i přes lehký výprodej v Asii způsobený poklesem cen komodit, například mědi. Po reakci na zabití Usámy bin Ládina trhy opět obracejí pozornost ke zveřejňovaným hospodářským výsledkům a ekonomice.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před zahájením obchodování na burze o 0,3 % výše. Kalendář ekonomických dat je pro dnešek poklidný a pozornost se bude opět zaměřovat na hospodářské výsledky společností a základní momentum světové ekonomiky. Pro investory budou důležité dva údaje. Britský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru za duben (8:30 GMT) by měl ve srovnání s březnovými 57,1 podle očekávání dosáhnout hodnoty 57,0, což znamená pokračování poklesu z lednového vrcholu na hodnotě 61,5. A spolu s včerejším překvapením, které připravil index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v eurozóně, by dnes mohly překvapit i údaje z Velké Británie. Ale ekonomika teď čelí nepříznivému větru, a tak bude jistě zajímavé tato čísla sledovat.

U indexu výrobních cen (PPI) eurozóny za březen (9:00 GMT) se očekává 6,6 % meziročně, od února beze změny (viz graf níže). Ale komodity vykazují základní nárůst cen, například u ropy, což vytlačilo meziroční změny PPI zpět na úrovně od roku 2008 nevídané a se současným momentem je spíše větší pravděpodobnost, že výsledky PPI předčí očekávání.

Zdroj: Bloomberg

Přibližně 42 % společností v indexu MSCI Asia Pacific bez Japonska, které již zveřejnily své výsledky, předčilo odhady analytiků, což je o mnohem méně než přibližně 75 % společností v indexu S&P 500. Tato skutečnost odráží protivítr, kterému momentálně čelí asijské společnosti, včetně zvýšených vstupních nákladů, jež přispívají ke zrychlování inflace v regionu. Jak jsme uvedli v našem čtvrtletním výhledu, oproti rozvíjejícím se zemím jsme optimističtější u trhů rozvinutých, a to kvůli zvyšování cen potravin a energií.

Podle včerejšího oficiálního prohlášení Fedu americké banky v prvním čtvrtletí uvolnily podmínky úvěrování, neboť lepší výhled americké ekonomiky zvýšil poptávku po úvěrech a ochotu bank půjčovat peníze. Standardy a podmínky úvěrování jsou objektivně vzato skutečně o něco méně přísné. Pětapadesát procent domácích bank oznámilo zlepšení úvěrové kvality u velkých a středně velkých zájemců o půjčku. Pokud by tato skutečnost měla znamenat obrat v úvěrovém cyklu, může se stát hnacím prvkem, který ekonomika potřebuje, aby s rostoucím komerčním úvěrováním a aktivitou skutečně začala vytvářet pracovní místa.

Co se týče hospodářských výsledků, společnost Anadarko Petroleum oznámila za první čtvrtletí upravený zisk na akcii 0,72 USD. Analytici očekávali 0,58 USD, neboť objemy ve srovnání se situací před rokem mírně vzrostly a pohybovaly se u horní hranice vlastních prognóz společnosti. Takový výsledek je o to působivější, že společnost Anadarko byla jedním z podniků, kterých se nejvíce dotkla nehoda a následné moratorium na vrty v Mexickém zálivu. Společnost oznámila, že v rámci projektu Jubilee u pobřeží Ghany plánuje zvýšit objem těžby ze 70 tisíc barelů za den na cca 120 tisíc barelů.

0 komentářů: