06 května 2011

Equity Kickoff: Komodity a americká ekonomika se nepříznivě podepsaly na chuti k riziku

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy otevřou v pátek o něco výše. Investoři se rozcházejí v názorech na směr, jakým směrem se trhy vydají po zveřejnění slabých výsledků americké ekonomiky a po plošném padání cen komodit. Tento směr ale v průběhu dne udají data o počtu pracovních míst mimo zemědělství.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování na burze o 0,1 % výše.

Dnešní seance nabídne investorům velké množství ekonomických dat, se kterými se budou muset ještě před víkendem nějak popasovat. U březnového indexu produkčních cen (výstup) (08:30 GMT) se očekává meziroční nárůst o 5,1 % oproti 5,4 % vykázaným v březnu, což hraje do not rozhodnutí Bank of England ponechat referenční úrokovou sazbu prozatím na nízké úrovni. Později nás čeká německá průmyslová výroba za březen (10:00 GMT), u které se očekává meziroční nárůst o 10,3 % ve srovnání s 14,8 %, což je signálem očekávaného zpomalení nejsilnější evropské ekonomiky. Vzhledem k tomu, že včera zveřejněné podnikové objednávky výrazně zklamaly očekávání, zvýšila se pravděpodobnost negativního překvapení u dnes zveřejňovaných údajů týkajících se průmyslové výroby, takže tento údaj během obchodování s akciemi pozorně sledujte, protože zveřejněné výsledky by mohly spustit výprodej evropských akciových titulů. 

VISA a BASF zakládají důvod na pozitivní pohled na vývoj ekonomiky, RBS krvácí
VISA kromě oznámení programu zpětného odkupu akcií ve výši 1 mld. USD vykázala zisk na akcii (EPS) za druhé čtvrtletí ve výši 1,23 USD oproti očekávaným 1,21 USD. K těmto výsledkům přispěl rostoucí celosvětový objem plateb prostřednictvím platebních karet (jak potvrdily i výsledky společnosti Mastercard), neboť elektronické platby se stávají populárními i v rozvojových zemích. Zveřejněné výsledky jsou pozitivním signálem pro spotřebitelské výdaje a akciové trhy obecně.

Společnost BASF zveřejnila zisk před úroky a zdaněním (EBIT) za první čtvrtletí, který po očištění od jednorázových položek dosahoval 2,73 mld. EUR oproti analytiky odhadovaným 2,6 mld. EUR, za což firma vděčí vyšší poptávce po materiálech a aditivech používaných při výrobě automobilů a zubních past. Společnost BASF uvádí, že se jí velice zlepšily tržby a zisky a dále si klade za cíl růst o 2 % rychleji než celkový chemický trh. Zveřejněné hospodářské výsledky jsou býčím signálem pro globální růst.
Royal Bank of Scotland zveřejnila čistou ztrátu za první čtvrtletí ve výši 528 mil. GBP ve srovnání s očekávanými 248 mil. GBP. Ztrátu způsobily nad očekávání vysoké poplatky za zařazení nejrizikovějších aktiv banky do vládního pojistného programu.
 
Komodity jsou pod tlakem, Hong Kong zažívá nejdelší sestup od roku 2003
Zdá se, že smrt Usámy bin Ládina byla tou poslední kapkou, která srazila ceny komodit, jako je ropa Brent (viz graf níže). Pokud jde o komodity související s energetikou, také nejnovější ekonomické údaje přispěly k averzi vůči riziku. Ropa se nyní poprvé od listopadu 2010 obchoduje pod úrovní svého 60denního klouzavého průměru. Jelikož však má světová ekonomika pro tento rok stále ještě nakročeno k 4,2% ekonomickému růstu, s postupem času půjdou letos ceny ropy opět nahoru.

Pád komodit (měď pod 9 000 USD za tunu poprvé od poloviny prosince) a nevalné hospodářské výsledky z USA vzaly tento týden asijských akciím veškerou chuť k riziku. Je to patrné, když sledujeme hlavní hongkongský index HIS, který šel dolů po osm obchodních dní v řadě. Vzhledem k rostoucím cenám potravin a energií doporučujeme obecně snížit expozici na rozvíjejících se trzích.

0 komentářů: