16 května 2011

Equity Kickoff: Slabý sentiment před zveřejněním indexu spotřebitelských cen v eurozóně

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy otevřou v pondělí níže po propadu sentimentu investorů v Asii, když se znovu vynořily obavy z řeckého dluhu a obnovy dluhového stropu v USA, a nic nepomohly ani příznivé počty březnových japonských objednávek strojů.

Futures na index FTSE 100 jsou momentálně před otevřením o 0,4 % níže. V Asii pak futures na index Hang Seng stojí o 1,5 % níže.

Dojde k dalšímu zrychlení růstu indexu spotřebitelských cen v eurozóně?
Podle nejnovějších ekonomických dat by mohl index spotřebitelských cen v eurozóně za duben (9:00 GMT) přinést nepříjemné překvapení a dosáhnout vyššího meziročního růstu než ekonomy předpokládaných 2,8 %. Již od třetího čtvrtletí roku 2009, kdy došlo ke zvratu deflačních tlaků (viz graf níže), vykazoval vývoj spotřebitelských cen silné momentum a s ohledem na nedávný prudký růst cen komodit a aktuální revize letošní inflace ve Velké Británii a eurozóně směrem vzhůru by mohl dnešní údaj o indexu spotřebitelských cen potvrdit zrychlení růstu cenové hladiny. Meziroční nárůst spotřebitelských cen o 2,8 % jednoznačně překračuje cíl stanovený Evropskou centrální bankou na 2 %, takže v případě vyššího meziročního růstu za duben ECB nepochybně zvýší svou referenční úrokovou sazbu, aby zamezila dalšímu růstu cen. Vzhledem k současnému rozpětí mezi výnosy dluhopisů a akciovými výnosy by podle našeho názoru další zrychlení inflace bylo pro akcie přínosem, protože investoři budou nuceni přesunout své investice z dluhopisů do akcií, aby si zachovali reálnou míru výnosů. 

Zdroj: Bloomberg (Údaje o CPI v eurozóně 1998-2011)

Japonské objednávky strojů v březnu vzrostly
Objednávky strojů v březnu meziměsíčně vzrostly o 2,9 % navzdory obavám o japonskou ekonomiku po březnovém tsunami. Jelikož zemětřesení zasáhlo Japonsko 11. března, toto číslo pravděpodobně dosud neodráží reálný dopad celé katastrofy, proto dospět nyní k závěru, že se Japonsko opět staví na nohy, by bylo předčasné. 

Od japonského zemětřesní jsou japonské akcie měřené hlavním indexem Nikkei 225 stále ještě o 6,5 % v JPY níže. Pokles akcií je však menší, než tomu bylo poté, co se při japonském obchodování s akciemi projevily dopady Velkého hanšinského zemětřesení roku 1995 (viz graf níže). Navzdory dnešním lepším než očekávaným číslům se japonské akcie v důsledku zemětřesení stále ještě potýkají s břemenem nejistoty a rozvratu. Na velké japonské akciové tituly nahlížíme příznivě, protože se v globálním srovnání jeví podhodnocené, nicméně bychom investorům navrhovali, aby svou expozici zvyšovali pomalu, protože pravděpodobnost dalších propadů, než trh dosáhne svého dna, je stále ještě relativně vysoká.

Zdroj: Bloomberg

0 komentářů: