02 června 2011

Market Preview – 2. června 2011

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje výše

EUR se dnes dopoledne vůči USD obchoduje výše, poté co německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že potíže Evropy pramení ze zadlužení, nikoli z „problémů jménem euro“. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil, že ECB „bude pokračovat v zajišťování cenové stability“.

JPY se vůči USD obchoduje na FOREXU o něco výše. Předseda japonské vlády Naoto Kan dnes čelí hlasování o nedůvěře.

V 6 hod. se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % výše, tedy v kurzu 1,4368 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o něco výše, konkrétně v kurzu 1,6339 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % výše, tedy v kurzu 0,8793 GBP.

AUD se dnes dopoledne vůči USD obchoduje o 0,1 % výše, poté co údaje ukázaly, že růst měsíčních maloobchodních tržeb v Austrálii za duben předčil očekávání.

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Britské akciové trhy pravděpodobně otevřou níže, přičemž u indexu FTSE 100 se při otevření očekává hodnota o 58 až 60 bodů nižší.

Investoři dnes vyhlížejí výsledek indexu nákupních manažerů ve stavebnictví.

Později během dne mají podle plánu oznámit hospodářské výsledky společnosti Johnson Matthey, ASOS, Mckay Securities, Edinburgh Investment Trust a Shires Income.

London Stock Exchange a skupina TMX Group získaly souhlas britských a kanadských úřadů, aby svůj návrh fúze v přibližné hodnotě 3,0 mld. USD předložily 30. června 2011 akcionářům. Společnosti plánují pojmenovat svůj společný podnik LTMX Group.

SpolečnostBHP Billiton uvedla, že vyšetřuje případ vykolejení vlaku na jedné ze svých linek na železnou rudu v západní Austrálii a oznámila, že dopad na produkci bude vyjádřen v příští čtvrtletní zprávě.

Společnost Buckeye Partners oznámila dokončení akvizice 33 terminálů pro rafinované ropné produkty a 650 mil (1 046 km) potrubí pro rafinované ropné produkty od společnosti BP North America a jejích poboček přibližně za 165,0 mil. USD.

SpolečnostBP ve výkazu pro regulátory uvedla, že ve své rafinérii v Texas City v Texasu překročila 20% limit opacity na jednotku fluidního katalytického krakování.

Asie: obchoduje se níže

Asijské akciové trhy dnes dopoledne obchodují níže, sledují noční pohyb na Wall Street.

V Japonsku se akcie společností Toyota Motor a Honda Motor obchodují níže, poté co se v květnu propadly prodeje jejich aut v USA. Společnost Inpex se propadla v souladu se včerejším poklesem cen surové ropy. Index Nikkei se v 6 hod. obchodoval o 1,6 % níže na úrovni 9567,0.

V Jižní Koreji se akcie společností Hynix Semiconductor a Samsung Electronics obchodují níže v souladu s pohybem amerického indexu Philadelphia Semiconductor. V Hongkongu akciové trhy obchodují níže na základě poklesů akcií sektoru komodit. Společnosti Cnooc Limited, Aluminum Corp of China Limited a China Coal Energy se obchodují níže. V Číně se akcie společností Jiangxi Copper, Yunnan Copper Industry a PetroChina obchodují níže, vzhledem ke včerejšímu poklesu cen mědi a surové ropy. Společnosti Poly Real Estate Group a China Vanke se propadly, příčinou byly zprávy, že vládou uvalená omezení na nakládání s nemovitostmi představují dlouhodobou politiku. Skupina SAIC Motor Corp. šla kvůli květnovému poklesu prodeje osobních aut v Číně také dolů.

Americké akciové trhy: futures se obchodují níže

V 6 hod. se futures na americké akciové indexy obchodovaly níže, přičemž futures na index S&P 500 klesly o 1,2 bodu.

Mezi dnes zveřejňované klíčové ekonomické ukazatele patří týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti (nových a pokračujících), produktivita v nezemědělském sektoru, jednotkové mzdové náklady, podnikové objednávky a RBC index spotřebitelského sentimentu.

Co se týče hospodářských výsledků, dnes je mají oznámit společnosti Saic, UTI Worldwide, Verifone Systems, Diamond Foods, Quiksilver a Cascade Corporation.

V rámci včerejšího následného obchodování na burze si společnost Orbitz Worldwide polepšila o 51,1 %. Tento vývoj následoval po zveřejnění informace o rozhodnutí soudu, který jí znovu povolil publikovat letové řády American Airlines. Akcie společnosti Exide Technologies klesly o 12,5 %. Tato společnost vykázala neočekávaně vysokou ztrátu za 4. čtvrtletí. Akcie společnosti Vera Bradley zaznamenaly po oznámení nižších zisků za 1. čtvrtletí pokles o 11,4 %. Ciena Corp si připočetla 4,9 %.

Index S&P 500 včera zaznamenal pokles o 2,3 %, a to kvůli neuspokojivým výsledkům z oblasti zaměstnanosti a výroby, které vyvolaly obavy týkající se ekonomického růstu. Akcie finančních společností šly dolů. Regions Financial a SunTrust Banks poklesly o 7,4 %, resp. 6,4 %. Společnosti Wells Fargo & Company, JP Morgan Chase, Bank of America Corporation a Citigroup šly dolů o 5,0 %, 3,4 %, 4,3 %, resp. 3,6 %. Akcie průmyslových podniků Caterpillar, United Technologies, Boeing, 3M a General Electric zaznamenaly pokles o 4,3 %, 4,0 %, 3,4 %, 3,1%, resp. 2,6 %. Důvodem byl neočekávaně prudký květnový pokles indexu ISM. Akcie společnost Juniper Networks v důsledku prohlášení CEO, že hospodářské oslabení společnost poškodilo, spadly o 9,9 %.

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou na nižších úrovních

Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou na nižších úrovních. DAX pravděpodobně otevře o 86 až 89 bodů níže, CAC o 46 bodů níže.

Soudce Nejvyššího soudu státu New York zamítl část žaloby o podvod proti společnosti Credit Suisse vznesené společností MBIA a zamítl žádost MBIA o represivní náhradu škody.

Podle serveru TrueCar.com překonal v USA v květnu prodej BMW od Bayerische Motoren Werke prodej vozů Mercedes-Benz firmy Daimler i ostatních výrobců luxusních automobilů.

CEO společnosti Nokia Corporation Stephen Elop obhajoval partnerství Nokie se společností Microsoft a uvedl, že Nokia konečně vstoupí na trh počítačových tabletů.

Aktuální makrodata

Agentura Moody’s snižuje rating řeckých dluhopisů

Agentura Moody’s Investors Service snížila rating řeckých dluhopisů denominovaných v místní měně i cizích měnách z B1 na Caa1 se zachováním negativního výhledu.

Yellenová konstatovala, že Fed nevidí žádné bubliny na trzích aktiv

Místopředsedkyně americké centrální banky Janet Yellenová uvedla, že existuje jen několik málo náznaků výrazné nerovnováhy, které by v nadcházejících měsících vyžadovaly pozornost, a že na amerických trzích s aktivy neexistují žádné náznaky výrazných bublin.

Japonská měnová báze v květnu expanduje

V meziročním srovnání vykázala měnová báze v Japonsku nárůst 16,2 %, tj. v květnu 114 420 bilionů JPY. V předcházejícím měsíci zaznamenala nárůst o 23,9 %.

Japonské kapitálové výdaje v 1. čtvrtletí fiskálního roku 2011 rostly

Na základě postupné aktualizace lze konstatovat, že kapitálové výdaje v Japonsku v 1. čtvrtletí roku 2011 vzrostly o 3,3 %. V předchozím čtvrtletí byl zaznamenán nárůst o 3,8 %.

Australský obchodní přebytek se v dubnu vyrovnal

Australský obchodní přebytek činil v dubnu 1 597 mld. AUD. V březnu jsme zaznamenali 1,74 mld. AUD.

Maloobchodní tržby v Austrálii v dubnu rostly

V meziměsíčním srovnání vzrostly v dubnu australské maloobchodní tržby o sezónně očištěných 1,1 % na 20 737 mld. AUD. Tomuto nárůstu předcházel v březnu pokles revidovaný na 0,3 %.

0 komentářů: