25 srpna 2011

25/8 - Po pádu vyvolaném CME se stává zlato cílem útoku lovců výhodných obchodů

Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank

Asijští obchodníci s cizími měnami se před páteční konferencí v Jackson Hole spokojeně stáhli do ústraní, v případě zlata se však po drastickému propadu, který vyvolalo CME oznámením o zvýšení požadované marže o 27 %, což prakticky zastavilo veškeré nákupy v Asii, objevili lovci výhodných nákupů.

Asijská seance jinak postrádala makrodata a vzhledem k tomu, že konference v Jackson Hole je už za dveřmi, pohybovaly se měnové páry v úzkých pásmech, i když akcie zůstaly i přes výprodej, který následoval po ukončení obchodování na Wall Street, v černých číslech.

Z hlediska zveřejňovaných dat nabírá ve čtvrtek situace v Evropě na obrátkách. Čekají nás průzkumy spotřebitelské důvěry z Německa a Švédska. Ve Švédsku budou rovněž zveřejněny úvěry domácnostem, index cen výrobců a míra nezaměstnanosti. Můžeme také očekávat švýcarský průzkum ZEW a vykázané tržby CBI, a v závěru seance vystoupí M. Weale z BoE.

Během obchodování na amerických trzích se bude pozornost soustřeďovat na týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index spotřebitelské důvěry společnosti Bloomberg.

V průběhu včerejší evropské a americké seance jsme zaznamenali o něco větší volatilitu u zlata a GBP. Euru, které dokázalo překonat zklamání ze zprávy IFO (index očekávání se propadl na nejnižší hladinu od prosince 2009), se ze začátku dařilo, ale na 1,45 už se nevrátilo.

GBP oslabila, protože investoři zohlednili špatnou kondici ekonomiky, Bank of England přijala ještě umírněnější postoj a jeden významný hráč realizoval velký příkaz k prodeji.

USD se během americké seance pozvedl a dolarovému indexu se podařil návrat na 74,0, když rozpočtový výbor Kongresu snížil odhad dlouhodobého deficitu amerického rozpočtu o polovinu. Pozitivní sentiment podpořily i údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby za červenec, které překonaly očekávání (+4,0 % oproti očekávaným 2,0 % a předchozím nahoru revidovaným -1,3 %).

Dodatečný stimul poskytla dolaru i snížená očekávání v souvislosti se zítřejším projevem Bernankeho. Wall Street na vlně lepších makrodat a prognóz nižšího rozpočtového deficitu posiloval – index S&P rostl již třetí den v řadě – ale zpráva o odchodu ředitele společnosti Apple Stevea Jobse zveřejněná po uzavření trhů ho stáhla o něco níže. Pozitivnější nálada ve vztahu k akciím se pak příslušným způsobem podepsala na dluhopisech americké vlády, jejichž výnosy stouply.

0 komentářů: