25 srpna 2011

25/8 - Výprodeje na bankách neberou konce

Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

Bankovní systém se stále potýká s tím, jak na trhu zajistit dostatek finančních zdrojů v amerických dolarech. Ty banky potřebují na krytí dlouhodobých závazků, které financují prostřednictvím krátkodobých kontraktů na mezibankovním trhu. Naposled jsme tuto situaci zažili v roce 2008, kdy se likvidita v USD po pádu banky Lehman Brothers snížila na polovinu. Pro akciové investory tento scénář představuje ten nejhorší možný z pohledu cen bankovních akcií a zároveň představuje určité dno, odkud se lze odrazit. Nedávný pokles cen však byl překvapující, obavy o solventnost a dostatek financování zhoršily patrně ještě špatné vzpomínky.



ECB si hraje na eskamotéra - oběma rukama svázanýma se pokouší rozvázat finanční lana
Intervence Evropské centrální banky s sebou nesou vážné riziko, spočívá v tom, co prováděli již v roce 2008: zdroje získávají půjčováním USD přímo od FEDu. Pokud na mezibankovním trhu dojde k další kontrakci, investoři budou rychle hledat obětního beránka. Důležitější ale je, že to velmi negativně postihne banky, jejich ocenění se může rázem smrknout na zlomek hodnoty, bez ohledu na jejich skutečnou, fundamentální hodnotu. Pokud nemáte konkrétní zasvěcené informace o tom, jak vypadá která bankovní rozvaha a úvěrové riziko, zdá se, že bude jistější alespoň pro zatím zůstat mimo bankovní sektor. Každý další ztracený den, kdy vláda ani centrální banky nepodniknout žádná “skutečná” opatření, zvyšuje riziko vyčerpání celého finančního systému.

Představení jménem Stress testy evropských bankBankovní “stress testy” byly v rámci finančního světa docela vtipnou záležitostí s neméně vtipným “krizovým scénářem”. Pokud se averze k riziku významně zvýší, uvidíme, nakolik tyto testy korespondovaly se skutečností. Vzhledem k relativně mírným předpokladům krizového scénáře se může stát, že nejistota se naopak zvýší a trh zachvátí obava, že neoficiální postoj Bruselu a Frankfurtu je ten, že jediné možné řešení je nechat pracovat čas, který nakonec všechny rány zahojí.

Vyčkejte stranou, ale připraveni k akciPokud se budete vracet k událostem z let 2008/2009, může se vám stát, že zůstanete mimo hru, protože okolnosti se od té doby změnily. Finanční systém dosud nezažil žádný velký šok, tzn. že žádná velká banka nezkrachovala. A ani si nemyslíme, že se tak stane, protože vlády a centrální banky jsou připraveny okamžitě jednat. Přesto je však třeba být opatrný, protože pokud evropská ekonomika bude nadále zpomalovat, ztráty z úvěru bezpochyby porostou a to bude mít negativní dopad na zisky bank (viz graf 2 - revize ukazatele EPS - zisk na akcii za uplynulé tři měsíce).



Současná krize je z velké části ovlivněna zkušenostmi s panickými okamžiky během finanční krize v roce 2008. Nyní ale Evropa i Amerika budou muset dlouhodobé důvěryhodné řešení, ať to bude cokoliv!

0 komentářů: