15 září 2011

15.9.Uprostřed vzrůstající globální nejistoty ponechává RBNZ sazby na stejné úrovni

Andrew Robinson, Forex Strategist, Saxo Bank

Tuto noc se odehrála další seance, jež by se dala rozdělit do dvou polovin. Na základě snížení ratingu francouzských bank agenturou Moody’s a slabších dat z eurozóny EUR zpočátku oslabilo.

To se ale záhy změnilo, když francouzský prezident Sarkozy po svém konferenčním rozhovoru s německou kancléřkou Merkelovou a řeckým premiérem Papandreem oznámil, že Francie udělá vše pro záchranu Řecka, a Řecko znovu potvrdilo svůj nejnovější plán fiskálních reforem.

EUR později zakolísalo, když se objevily zprávy, že finanční výbor rakouského parlamentu neschválil potřebnou dvoutřetinovou většinou navýšení fondu EFSF, ale přesto obchodování uzavřelo na vyšší úrovni. Jiným rizikovým měnám se přesto z lepšího výkonu EUR těžit nepodařilo, nejhůře se dařilo AUD a CAD.

Data z USA byla i nadále slabá, slabé byly zejména maloobchodní tržby. Meziměsíčně byly tržby oproti očekávanému růstu 0,2 % beze změny a revize směrem dolů na úroveň předchozího měsíce přispěla k chmurné náladě. Index výrobních cen byl oproti očekávání o něco slabší, meziměsíčně zůstal beze změny a mimo potraviny a energie je index meziměsíčně jen o 0,1 % vyšší. Wall Street ignoroval slabá data a nalezl útěchu v posilování v Evropě, kde DJIA posílil o 1,27 %, S&P o 1,35 % a Nasdaq o 1,6 %.

RBNZ dnes brzy ráno ponechala klíčové sazby v souladu s očekáváním nezměněné na úrovni 2,5 %, zachovala si ale celkovou jestřábí tendenci pro případ, že současná globální ekonomická nejistota bude mít na místní ekonomiku pouze slabý dopad. Nepadla žádná zmínka o odvolání mimořádného snížení sazeb z loňského března a RBNZ varovala, že silný NZD bude i nadále pro ekonomiku přítěží.

Prognózy růstu na březen 2013 byly revidovány směrem dolů ze 4,6 % na 3,1 % a na rok 2014 z 3,0 % na 2,7 %.

Asie ve stínu spekulací o možnosti snížení ratingu Itálie
Asijská seance se upnula na zprávu ve Wall Street Journal o tom, že by agentura Moody’s mohla snížit úvěrový rating Itálie (ve zprávě se však pouze uvádí, že od okamžiku, kdy Moody’s oznámila, že přehodnotí a potenciálně sníží rating, uběhly již 3 měsíce).

Všimněme si, že Moody’s by musela snížit rating o 2 stupně, aby sladila hodnocení s agenturou S&P’s. Při zveřejnění této zprávy pokleslo EUR vůči dolaru na 1,37, ale pak začalo pomalý návrat na počáteční úroveň. Zbytek asijské seance byl již stabilní a zveřejňovaná data s trhem nějak nezahýbala.

Evropskou seanci odstartoval projev L. Bini Smaghiho z ECB a vzápětí budou zveřejněny údaje o průmyslové výrobě a míře nezaměstnanosti ve Švýcarsku a zápis ze zasedání SNB (kde však neočekáváme žádné novinky poté, co 6. září zastavila SNB EURCHF na 1,20). Během evropské seance budou také zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách ve Velké Británii, obchodu v Norsku a index spotřebitelských cen a míra nezaměstnanosti v eurozóně.

Severoamerický kalendář toho nabídne více. Nejprve budou zveřejněny údaje o tržbách ve zpracovatelském sektoru v Kanadě a index spotřebitelských cen v USA. Následovat bude saldo běžného účtu obchodní bilance, index průmyslové aktivity v oblasti New Yorku, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, průmyslová výroba a míra využití kapacit.

Seanci uzavře týdenní index spotřebitelské důvěry agentury Bloomberg a index filadelfského Fedu. Přestože byla aktivita ve zpracovatelském sektoru v poslední době velmi slabá, celkový index ISM poklesl naposledy mnohem méně, než se očekávalo, a relativně silná data chicagského Fedu se ukázala jako lepší vodítko pro odhad vývoje celkového ISM. Znamená to, že se můžeme těšit na obrat v číslech za New York a Philadelphii (směrem nahoru)?

0 komentářů: