20 října 2011

20.10. Návrhy týkající se záchranného fondu EU stále obestírají pochyby

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Během asijského obchodování setrvávalo EUR na nejisté půdě, jelikož se stále dokola objevovaly zprávy zpochybňující výsledek případných víkendových jednání o EFSF, které neustále stahovaly jednotnou měnu z nočního maxima na úrovni 1,3868.

Článek v dopoledním vydání deníku Wall Street Journal, který se těmito otázkami zabýval, nám dal impuls k testování nových asijských minim, než narazíme na určitou podporu těsně nad 1,37.

Opět platí, že údaje zveřejňované během asijské seance byly svou povahou druhořadé, když na pořadu byla pouze australská podnikatelská důvěra NAB za 3. čtvrtletí.

Informace o místní podnikatelské důvěře, která klesla na 27měsíční minimum na úrovni -4,0, přičemž údaj za 2. čtvrtletí byl revidován o jeden bod směrem dolů, zastínila dluhová situace v EU.

Za zmínku nicméně stojí skutečnost, že po zklamání v červenci a srpnu vykázal trend měsíčních dat v září oživení, což dává naději, že to nejhorší už má Austrálie za sebou.

Japonsko konečně zveřejnilo podrobnosti svého navrhovaného plánu opatření proti silnému JPY, ale vzhledem k tomu, že většina těchto informací unikla ještě před oficiálním zveřejněním, byl jejich dopad zanedbatelný.

Plán, přesně jak se proslechlo, zahrnuje ustavení společné pracovní skupiny japonského ministerstva financí a centrální banky, jejímž úkolem bude vypořádat se s posilováním jenu a o 2 biliony jenů na celkových 10 bilionů jenů rozšířit úvěrový fond, který by měl napomoci fúzím a akvizicím firem a akvizicím zahraničních zdrojů. Plán bude parlamentu předložen ke schválení v pátek.

V rané fázi noční seance se znovu zdálo, že EUR stojí pevně v kramflecích, jenže v pozdějších fázích, jakmile se vynořily otázky týkající se implementace/životaschopnosti/zákonnosti rozšířeného záchranného balíku EFSF, o tyto zisky zase přišlo.

Nejnovější schůzka tandemu Merkelová-Sarkozy nepřinesla nic nového (Sarkozy uvedl, že rozhovory se zadrhly nad metodami pro EFSF), zatímco komentáře naznačují, že palebná síla eurovalu se bude blížit spíše 1 bilionu EUR, než 2 bilionům EUR, o kterých se mluvilo včera.

Článek ve Financial Times také naznačuje, že současné plány EU na rekapitalizaci bank by znamenaly schodek asi ve výši 80 mld. EUR. Následkem toho EURUSD po dosažení stoplossů nad hodnotou 1,3840 zastavil svůj růst.

GBP mávla rukou nad zápisem z jednání Bank of England, které se neslo v holubičím tónu a přineslo jednohlasné rozhodnutí o dalším nákupu aktiv, zatímco pokračující vysoká inflace je stále považována za přechodnou (viz Nickův článek zde).

Pokud jde o ostatní centrální banky, norská Norges Bank ponechala sazby beze změny (podle očekávání) a uvedla, že současná ekonomická aktivita je mírně pod očekáváním, i když se nepředpokládá žádné výraznější zpomalení, a inflace by se měla postupně zvednout na cílové úrovně.

Údaje z USA byly smíšené, celkový index spotřebitelských cen dosáhl v souladu s očekáváním meziměsíčně +0,3 % a meziročně +3,9 % a jádrový index spotřebitelských cen byl mírně pod původními odhady na hodnotě +0,1 % meziměsíčně a +2,0 % meziročně (na rozdíl od úterního překvapivého skoku u indexu výrobních cen). Údaje z trhu s bydlením byly druhý den za sebou pozitivní, započatá výstavba překvapila 15% meziměsíčním nárůstem (očekával se nárůst ve výši 3,3 %).

Fed ve své Béžové knize naznačuje, že základní aktivita se oproti předchozímu měsíci změnila jen málo (i když je o něco lepší), ale znepokojení ohledně dalšího výhledu se prohloubilo. Některé oblasti ovšem vykazují určité zpomalení současné aktivity, ačkoli celostátně šly výdaje nahoru a tlak na zvyšování mezd zůstává slabý.

0 komentářů: