26 června 2012

Asie dnes: před nadcházejícím summitem EU měnový trh spí



Andrew Robinson

Asijská seance se odehrála v klidu uvnitř úzkého pásma, aktivitu neovlivnila žádná významná data, neboť trh se soustředí na nadcházející EU summit na konci týdne.
Jediné zveřejněné údaje pocházejí z Japonska, a to ceny korporátních služeb, z nichž i nadále vyplývá, že inflační cíl stanovený BoJ je stále v nedohlednu. Ceny služeb se oproti loňskému roku zvedly o nepatrnou 0,1 %, již druhý měsíc v řadě, nicméně nárůst byl pomalejší než dubnové 0,2 %.

Ve snaze malovat obrázek poněkud růžověji řekl dnes čínský ministr obchodu, že čínský export by podle předpokladů měl po zbytek roku již jen růst, takže zemi se podaří dosáhnout cílového ročního růstu dovozu i vývozu 10 %. Mluvčí ministra však již nijak nerozvedl, jakým způsobem by se měla Čína těchto cílů dobrat. Údaje za květen nepochybně jistý odraz vzhůru naznačují, export se vrátil k meziročnímu růstu 15,3 % oproti meziročním 4,9 % v dubnu. Na trzích se nicméně proslýchá, že nejnovější čínská čísla jsou nepřesná a nadsazená, což znehodnocuje validitu a tím i dopad případného zlepšení.

Nálada včera nepřála riziku. AUDUSD testoval úrovně pod paritou a EURUSD sklouzl pod hladinu 1,25. Tento pokles nebyl vyvolán jednou konkrétní událostí – proti riziku stála řada známých důvodů. Španělsko formálně zažádalo o pomoc pro své banky a trhem se šířily spekulace o tom, že agentura Moody’s chystá snížení ratingu dalších španělských bank. Sílí také teorie, že Čína v posledních několika měsících nadhodnocuje svá ekonomická data (viz včerejší článek v New York Times).

Co se týče makrodat, index aktivity chicagského Fedu zklamal poklesem pod očekávanou hodnotu -0,30 na -0,45 (naposledy +0,08), to však do jisté míry vyvážily prodeje nových domů, které překonaly očekávání (meziměsíčně +7,6 %) a zlepšení indexu aktivity dallaského Fedu z -5,1 na +5,8. Nicméně ve stínu evropské situace před summitem, který se bude konat koncem tohoto týdne, uzavřel Wall Street poklesem. DJIA oslabil o 1,09 %, S&P o 1,6 % a Nasdaq o 1,95 %.

0 komentářů: