28 června 2012

Asie dnes: Trhy jsou před dnešním summitem EU překvapivě klidné


Andrew Robinson

Měnové trhy byly během asijské seance před dnešním summitem EU stále v limbu.
Dnes jsme se mohli zaměřit na několik dalších makroekonomických údajů. Z Japonska jsme se dozvěděli, že maloobchodní tržby se oproti předchozímu měsíci zvýšily o 0,7 %, což je lepší výsledek než dubnových 0,2 %, ale v meziročním srovnání se růst tržeb zpomalil na +3,6 %, což oproti 5,7 % v předchozím měsíci představuje pokles. Stejný obrázek byl patrný u velkých maloobchodních prodejců, kteří oproti stejnému období vloni zaznamenali pokles tržeb o 0,9 % (druhé záporné číslo za sebou). Dotace na ekologické automobily zvyšují tržby jen krátkodobě a jejich dlouhodobější dopad slábne se zvyšující se globální nejistotou ohledně hospodářského růstu.
Nedávné snížení úrokových sazeb, ke kterému přistoupila RBA, má na australský trh s bydlením dosud jen omezený dopad, jak dokládají poslední údaje o prodeji nových domů zveřejněné australským sdružením Housing Industry Association. Po silném dubnovém odrazu o 6,9 % vzrostl v květnu prodej nových domů oproti předchozímu měsíci o hubených 0,7 %.
Co se týče včerejší seance, nebylo moc o čem psát. Měny se obchodovaly v úzkých pásmech, podobně jako při asijské seanci. Měnový pár EURUSD testoval hladiny těsně pod úrovní nejbližší podpory na 1,2470 (ne snad kvůli nějakým konkrétním zprávám, spíš proto, že Německo nadále prosazuje tvrdou linii proti společné odpovědnosti za závazky před vznikem širší fiskální unie), ovšem významnější úroveň 1,2440 neprolomil. Jean Claude Juncker, šéf skupiny ministrů financí eurozóny, se již očekávání trhu související s nadcházejícím dvoudenním summitem EU snažil bagatelizovat. Britská libra z velmi silných tržeb podle průzkumu CBI příliš neprofitovala (údaj za červen, možná souvislost s oslavami diamantového výročí?) a medvědi tudíž testovali spodní úrovně.
Pokud jde o makrodata, maloobchodní tržby ve Španělsku a Itálii byly nízké, zatímco v USA překonaly očekávání objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a rozjednané prodeje domů. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly oproti 0,8 % v předchozím měsíci o 1,1 %; po odečtení dopravních prostředků to bylo 0,4 % (posledně -0,6 %). Wall Street tyto údaje povzbudily a druhý den za sebou prožil ve znamení růstu. DJIA vzrostl o 0,74 %, S&P o 0,9 % a Nasdaq o 0,74 %.

0 komentářů: