25 června 2012

Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?



Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

Řecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, stejně jako odchod jakékoliv jiné slabé evropské země, by vyústil v masivní výběry peněz z tamních bank. Poté by pravděpodobně následovaly nepředvídatelné přesuny peněž pryč z Evropy, a investoři by se zřejmě zbavovali svých akcií a spíše by investovali do amerických dluhopisů. V každém případě by světové akciové trhy odnesly takovou výraznou změnu velkými ztrátami.

Pokud by na takové přesuny kapitálu došlo, předpovídané i skutečné zisky firem by byly k ničemu. I tak by některé sektory v záchvatu iracionality a krátkodobých obav zůstaly odolné, zatímco jiné by to těžce odnesly. Nikoho ale nepřekvapí, že by nejvíce trpěly cyklické sektory jako je energie, nerostné suroviny, spotřební sektor a stejně jako posledně i bankovnictví.


Tento graf už všichni viděli, ovšem částečně může být zavádějící, protože je zcela závislý na časovém horizontu. Můžeme se podívat i na maximální pokles (drawdown) - i když podle mě nejde o skutečný ukazatel rizika - který ukazuje rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou výkonnosti daného sektoru. Na grafu vidíme, že “nejbezpečnějšími” aktivy nejsou telekomunikace nebo společnosti veřejných služeb (utilities), ale spotřební sektor a zdravotní péče. To sice není proti selskému rozumu, ale spíše je překvapivé, že nízký růst i rizika u telekomunikací a veřejných služeb nejsou v krizi tím nejlepším řešením. Oba tyto sektory totiž mají nejnižší hodnotu ukazatele rizika beta (10letá beta je u telekomunikací 0,61 a u utilit 0,57). Tak podle čeho by se teda měl investor řídit?



Často zapomínáme na to, že sektor zdravotní péče je součástí supercyklu, a to díky rozrůstající se střední třídě a stárnutí populace ve vyspělých ekonomikách. Zajímavé zisky nemusí přinášet jen investice do volatilních sektorů. Pokud se podíváme na kumulovaný roční růst zisků na akcii (EPS) v posledních pěti letech, rostl sektor zdravotní péče ročně o 10 procent, a to i během pěti nejrozkolísanějších let historie finančních trhů. Pokud by čistě hypoteticky zůstala valuace stejná, výnosy u tohoto sektoru by mohly být 61 procent  (na rovnoměrně vážené bázi) v období pěti skutečně náročných let. A to je pro moudrého a trpělivého investora velmi pěkná odměna. Přestože v roce 2006 byla návratnost u tohoto sektoru kvůli jeho vysokému ocenění jen 34 procent, nyní je průměrné P/E (poměr mezi tržní cenou akcie a ziskem na akcii) 15 oproti tehdejším 40 (vše váženo rovnoměrně).

Pusťte proto z hlavy komplikované obchody a prostě si nakupte akcie dobré firmy zabývající se zdravotní péčí, která se soustřeďuje na rozvojové trhy a stárnoucí populace a zároveň má slušné ocenění. Pak už by se vaší investici mělo dařit dobře. A pokud se vám nechce vybírat jednu konkrétní firmu, investici jednoduše zaměřte na celý sektor. Bude vám vynášet v dobrých i zlých časech, takže se nemůžete splést.


0 komentářů: