13 května 2010

FX Update 13.05

GBP stále usilovně hledá pevnou půdu pod nohama

EUR bylo při zahájení nočního obchodování silnější v kramflecích. Přispěly k tomu mírný růst HDP eurozóny v 1. čtvrtletí (0,2 % mezikvartálně, 0,5 % meziročně) a oznámení Španělska o řadě iniciativ na omezení nákladů, jejichž cílem je v roce 2011 snížit rozpočtový schodek země na 6 % hrubého domácího produktu oproti 11,2 % v roce 2009. Jak tomu však v nedávné době bylo už nejednou, na posilování EUR bylo nahlíženo jako na další příležitost k výprodeji jednotné měny a jakýkoli výpad nad 1,27 měl jepičí život a do NY uzávěrky jsme byli zase zpátky na úrovních, na kterých skončila včerejší obchodní seance v Asii.

Téměř totéž lze říci i o GBP. Její impulzivní reakce na oznámení o vytvoření vládní koalice mezi konzervativci a liberálními demokraty totiž po holubičím postoji BoE ke stavu britského hospodářství vyjádřeném v pravidelné čtvrtletní zprávě o inflaci rychle vyprchala. Guvernér M. King také odmítl vyloučit přijetí dalších opatření v oblasti kvantitativního uvolňování a uspokojení s vývojem inflace naznačuje, že britské sazby se v dohledné době nijak rychle měnit nebudou. Spekulace o vládních slibech na zdanění bank vyvolalo další tlak na libru.

Zlato si opět vedlo nejlépe a přes noc se dostalo na nový rekord, s tím jak se investoři hrnuli, aby využili tento bezpečný přístav, a za posledních dvanáct měsíců vzrostlo o 13,9%. Americké dluhopisy uzavíraly níže a vytáhly výnosy desetiletých dluhopisů o šest bazických bodů na 3,58 % i přes relativně zdravou účast na aukci. To poskytlo určitou podporu USDJPY, který se postupně dokázal vrátit nad úroveň 93.

Pokud jde o dění za oceánem, obchodní bilance USA nepřinesla žádné velké překvapení a vykázala nepatrně větší celkový deficit s malým poklesem v údajích bez ropy, což naznačuje, že dovozy založené na spotřebě nebyly tento měsíc nijak zvláště silné. Ministerstvo financí USA zveřejnilo dubnový schodek rozpočtu ve výši 82,7 mld. USD, oproti 20,9 mld. USD za stejný měsíc minulého roku, tato čísla ale měla jen malý dopad, neboť mnoho expertů naznačuje, že pokles částečně odráží časové posuny, které má na celkový výhled pro rozpočet malý vliv.

Dnes je kalendář poměrně klidný, čekáme zveřejnění údajů o obchodní bilanci ve VB a cen domů DCLG spolu s měsíční zprávou ECB za květen. Obchodování v USA je ve znamení dovozních cen a týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Budou se ceny EUR opět vyvíjet stejně jako v posledních třech dnech? Sledujte tuto stránku.

0 komentářů: