12 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 12.05

Dobré ráno,

Ať děláte cokoli, vždycky vás dokážeme trumfnout!
Taková je podle všeho mantra bankovní skupiny Morgan Stanley....
Zprávy, které se přes noc objevily v článku zveřejněném ve Wall Street Journal, poukazují na skutečnost, že Morgan Stanley bude pravděpodobně vyšetřována v souvislosti s tvorbou, prodejem a distribucí hypotéčních dluhopisů pochybné hodnoty (jako v případě Goldman Sachs), proti nimž navíc příležitostně obchodovala.
Jak si jistě dovedete představit, taková zpráva dokáže zchladit i ty poslední zbytky nadšení, které se na trzích doposud vyskytovaly.... Kolují zvěsti, že bleskový propad Dow Jones indexu o 1000 bodů, ke kterému došlo minulý týden, by mohl být předznamenáním zásadnějšího posunu, ke kterému by mohlo dojít v následujících dnech, a že také tato korekce bude něčím, co muselo přijít.... Nejedná se o nic víc než o spekulaci, ale je to další důvod, proč jsem se po celých svých 16 let, co se zabývám obchodováním, držel stranou akciových trhů…

Pokud jde o devizové trhy a GBPUSD, máme tu nového britského premiéra, kterým se stal David Cameron, a pevné odhodlání konzervativců a liberálních demokratů vytvořit koaliční vládu. Novým vicepremiérem bude Nick Clegg a potrvá nejméně dalších 50 dní, než Velká Británie schválí nový rozpočet. Sliby nové vlády týkající se boje proti narůstajícím problémům se schodkem státního rozpočtu se nijak výrazně neprojevily na pouštění žilou, kterým si GBPUSD prochází, a celé situaci rozhodně ještě méně prospěly zvěsti, že v případě, že by se VB dostala do vážných potíží, nemůže od EU očekávat žádnou pomoc ani záchranný balíček...
To vše jenom potvrzuje můj medvědí postoj vůči GBPUSD, a i když věřím, že v následujících dnech ještě může dojít k pohybu nahoru a k nucenému uzavírání krátkých pozic, což vyčistí nepřesvědčivý krátký trh, nadále prodávám při nárůstu k pásmu 1,5050/5200 a očekávám hlubší pokles k hodnotám okolo 1,4500. Během dne dávejte pozor na stop lossy (sice malé, ale pro tento trh dostatečně důležité) sedící na úrovních okolo 1,4830/50 a pokud jde o pohyby směrem nahoru, doslechl jsem se o nějakých nabídkách okolo hodnot 1,4980/5000.

U EURUSD budeme i nadále sondovat minima a nic mě nemůže přesvědčit o tom, že se situace v blízké budoucnosti změní. Klíčová, i když asi s takovou pravděpodobností, že zítra poletím na měsíc, je úroveň 1,3300, a teprve její překonání bude potvrzením, že bychom mohli mířit výše... Apropos, zmínil jsem se o tom, že ten měsíc, na který možná pocestuji, je sýrový?!
Během dne prodávejte při vzestupech k 1,2800/30 a zisky vybírejte kolem 1,2600/1,2530, i když tenhle pár bude pravděpodobně pokračovat v propadu ještě níže.

AUDUSD dostal přes noc další ránu, když poněkud neuspokojivá data podpořila celkové oslabování komoditních měn. Poté, co tento pár prorazil nedávno vytvořené čtyřnásobné dno, nečeká ho příliš skvělá budoucnost. I když, jak jsem zmínil včera, bude pokles pravděpodobně mělčí než už jiných párů, a proto je třeba do krátkých pozic vstupovat obezřetně. Spodní hranicí tohoto pohybu bude podle mne hladina 0,8750/0,8800 a dalším krokem by možná mohl být nákup put opcí za aktuální tržní cenu podkladového aktiva, pokud to nebude příliš drahé. Jinak počkejte na vzestup a prodávejte na úrovni 0,9030/80.

Na mém radaru je nyní CHFJPY. Přispěl k tomu včera velkou měrou P. Hildebrand, když hovořil o tom, jak se bude snažit vyhnout deflaci… Zkrátka a dobře, vzhledem k tomu, že se přikláním k dalšímu posilování JPY a mám averzi vůči obchodování EURJPY, nahlížím na tento pár jako na prostředníka. Mějte na paměti, že ideální vstupní úroveň je kolem hranice 87,00, ale na tomto trhu se jí můžeme dočkat za bůhví jak dlouho. Takže prozatím je mou prodejní zónou pásmo 84,50/85,30 s malými stoplossy nad 85,80/86,00 a cílovou úrovní kolem 82.

Během dne nás čeká spousta dat. Bude zveřejněn HDP členských zemí eurozóny, údaje o nezaměstnanosti ve VB, a čeká nás také čtvrtletní zpráva BoE o údaje o inflaci a obchodní bilanci USA.
Takže celkově vzato, i dnes se bude trh pravděpodobně hýbat o něco víc.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: