14 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 14.05

Dobré ráno,

trhy se zdají být každým dnem obezřetnější a skoro to vypadá, jako by všechno bylo buď už předem jasné, nebo jako by se čekalo, až se stane něco, co trhy z jejich letargie vytrhne. Přes noc jsme zaslechli další nesmysly o možných dalších problémech v Dubaji, což ještě více zchladilo chuť k riziku, protože se spekulovalo o tom, že developerská společnost Nakheel přestane být v nejbližších dnech schopna splácet své úvěry… Vykládejte si důsledky těchto zvěstí jak chcete, ale nezapomeňte na to, jak vratký je současný trh a jak málo stačí k tomu, aby se měnové páry jako EURUSD vydaly pod vlivem vnějšího tlaku směrem dolů.

Jak už jsem zmiňoval v komentářích z předchozích dnů, úrovně na devizových trzích v těchto dnech nic neznamenají a vzhledem k tomu, že se dnes kromě údajů o maloobchodních tržbách v USA neočekává zveřejnění žádných skutečně důležitých údajů, trh (alespoň pokud jde o hlavní měnové páry) se bude zaměřovat na známé opční bariéry a drobné stop lossy umístěné na různých místech trhu. Pro měnový pár EURUSD to znamená, že budeme cílovat na hladinu 1,2500, protože těsně nad ní, poblíž hladiny 1,2510, je umístěno několik stop lossů. Pokud prodej tohoto měnového páru cílujete na 1,2570, přidáte se tak až do hladiny 1,2630 k poměrně velkým obchodům největších hráčů. Očekávám, že bariéra na úrovni 1,2500 bude dnes prolomena, a pokud ne, dojde k jejímu odstranění nejpozději v pondělí. Samozřejmě si dávejte pozor na obvyklé nucené páteční uzavírání pozic…

GBPUSD už se zase propadá a ani nedávno zveřejněná zpráva BoE společně s odhodláním nové vlády přistoupit k řešení zdánlivě nepřekonatelných problémů, nijak tento pád nezastavila. V průběhu dne očekáváme první rezistenci v pásmu 1,4600/30 a dále cílujeme na pokles na hladinu 1,4480.

Těm, kteří vytrvali, se CHFJPY za posledních 24 hodin vyplatil a na současném trhu nyní dosáhl mého prvního cílového limitu. Dále budu vyhlížet jako cíle pro vybírání zisků úrovně 82,30 a 81,80. Zatím jsme svědky 2% návratnosti za pouhý den a půl.

AUDUSD opět nenaplnil svůj potenciál, který mu dávaly pozitivní data, a nevyužil obchodování nad úrovní 0,90. V průběhu dne budu prodávat při vzestupu na 0,9030 nebo těsně kolem této hodnoty a cílem bude 0,8880 a níže. Tento pár nevěstí nic dobrého a je jasné, že má v plánu ještě klesnout.

USDJPY pokračuje ve svém nudném vývoji, jehož sledování je asi tak vzrušující jako sledovat zasychající nátěr, ale aspoň umožňuje denní obchodování v rozmezí kolem 40/50 bodů. Není to ani v nejmenším vzrušující, ale alespoň konzistentní. Prodáváme na úrovni 93,20/30 nebo cílujeme postupně s dolní hranicí 92,30 a 91,80.

Zkrátka a dobře, úzké trhy budou převládat i dnes a obchodování by mělo být velmi poklidné, protože trh se stále zotavuje z posledních sedmi zajímavých dnů.

Poznámka na okraj: Tento komentář píši již více než rok a půl a dostalo se mi ze strany čtenářů jen velmi málo zpětných reakcí. Někteří z vás tuto stránku začali sledovat teprve nedávno, ale hodně z vás je se mnou už od začátku. Zmiňuji to, protože bych chtěl zjistit, co si jako čtenáři o tomto komentáři myslíte, zda je pro vás například užitečný, informativní, nebo zda to je jen další spam, který vám každé ráno zahlcuje mailovou schránku. Pokud budete chtít, napište mi prosím pár slov o tom, jaký je váš názor.

Ať už tak nebo tak, přeji vám všem hezký víkend a zdravím,

Ken Veksler.

0 komentářů: