20 ledna 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Sledujte americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti a spotřebitelskou důvěru v eurozóně

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, www.saxobank.cz
On řekl, ona na to… a v tomto duchu se neslo včerejší smíšené obchodování na měnových trzích. Během dne se objevily zvěsti a jejich následné popření ohledně schopnosti zemí jako je Portugalsko, Španělsko, Řecko a další splácet své dluhy a spekulovalo se také o tom, zda bude nebo nebude potřebné tyto dluhy restrukturalizovat a jakou roli v tom všem bude hrát například Německo. Žádné fundamentální zprávy se přitom neobjevily a připomnělo mně to staré zlaté časy, kdy Boris Jelcin údajně umíral nejméně třikrát do týdne (tehdy šlo o měnový pár USDDEM), a pokaždé, když někdo tuto kouzelnou mantru pronesl, šly trhy do vývrtky.
Celkový obraz zůstává krátce řečeno beze změny (alespoň podle mého skromného názoru), země na periferii eurozóny mají stále problémy a EFSF můžete navyšovat (tisknout další peníze), jak chcete, a můžete také vydat tolik dluhopisů, kolik vaše srdce snese, ale víte, co ve skutečnosti děláte… Zůstávám ve svém hodně trpkém obchodu (krátký EURUSD) a i když je zatím příliš brzo jásat, zdá se, že cenový pohyb je trochu konstruktivnější.
V minulých dvou dnech se mluvilo o nákupu tohoto páru ze strany centrální banky, kdykoli se kurz přiblížil úrovni 1,3430/40, a včera se o téže bance proslýchalo, že bude připravena zasáhnout okolo úrovně 1,3520. Seznam příkazů dnes naznačuje mírný příklon k nižším hodnotám a nabídky se údajně hromadí nad úrovní 1,3500 s nevýraznými stop-lossy nad 1,3530, zatímco směrem dolů by měly být zásadní stop-lossy umístěny pod úrovní 1,3425 (těsně pod nabídkovou cenou centrální banky) a pokračovat dále zhruba až k hladině 1,3380.
Ostatní páry zřejmě spíše kopírují akciové trhy a všeobecnou konsolidaci USD. Pár GBPUSD se opakovaně vyprodával nad úrovní 1,6030/50 a tento trend zatím pokračuje, přičemž směrem dolů by se na úrovni 1,5900 mohlo vyskytovat pár dobrých nabídek ke koupi. Pár AUDUSD včera dostal zásah navzdory hvězdným údajům z Číny o indexu spotřebitelských cen a HDP, a za sebe bych odhadoval střednědobé maximum tohoto páru někde okolo 1,0080/0100. Pár USDCAD dnes ráno vypadá také o něco zdravěji a zdá se, že se mu podařilo docela dobře odrazit od ze zóny suportu 0,9830/50 a dnes ráno se tlačí k paritě.
Dnešní data mají podobu týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a důvěry spotřebitelů v eurozóně, ale zcela upřímně, i dnes se trhy budou řídit spíš hlavními titulky.
Hodně štěstí a helmy nesundávejte z hlavy!

0 komentářů: